U Banjaluci će u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, biće organizovano širom Republike Srpske, a prethodiće im svete liturgije i litije do reka.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbedili organizatori.

Plivanju za Časni krst prethodiće svete liturgije, koje će biti služene u pravoslavnim hramovima, gde će biti osveštana bogojavljenska voda, a potom će u litijama vernici i učesnici da se upute prema lokacijama gde će biti organizovano plivanje.

U Banjaluci će u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem, a odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gde će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Vrbas i plivanje za krst.

Pobednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni.

Njegovo visokopresoveštenstvo mitropolit dabrobosanski služiće u Andrićgradu, u Hramu Svetog Cara Lazara. Plivanje će biti organizovano u Drini, kod višegradske ćuprije.

U Banjaluci će zbog proslave Bogojavljenja od 11.00 do 14.00 časova biti obustavljen saobraćaj u centru grada, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića i nekoliko okolnih ulica, saopšteno je jutros iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

u Prijedoru će biti organizovano plivanje u reci Sani za Časni krst. Uoči plivanja biće održana i Bogojavljenska litija.

Plivanja za Časni krst biće organizovana na Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na reci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na rijeci Željeznici kod mosta Ratko Močević, za šta se prijavilo 49 učesnika.

Za Časni krst plivaće i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima, javlja RTRS.

Autor: RTRS / Srna

#Bogojavljenje

#Republika Srpska

#Srpska

#plivanje

#časni krst