Stižu subvencije od države

Država će građanima, firmama i preduzetnicima davati podsticaje za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila, a korisnici će moći da kupe sve, od motocikla do automobila. Visina subvencije zavisiće od tipa vozila, a iznosi se kreću od 250 evra za skutere, 3.500 za hibride i 5.000 evra za električna vozila.

Ovo bi mogla da bude značajna ušteda, s obzirom da se pristojna hibridna vozila, prema rečima stručnjaka, mogu kupiti po ceni od 20.000 evra. Prema podacima kojima je raspolagao MUP, u Srbiji je ukupno registrovano više od 150 putničkih vozila na električni pogon, a pored njih je bilo i više od 1.500 registrovanih hibridnih putničkih vozila, pa je jasno da kupovinu ovih automobila treba podstaći.

Nova mera odnosi se na kupovinu novih ekoloških, električnih i hibridinih vozila, a pravo na novac imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici. Podsticaji važe za pet kategorija vozila (pogledajte tabelu), a zahtev za subvenciju građani mogu podneti Ministarstvu životne sredine do 31. oktobra 2022. godine, piše Informer.

Foto: Tanjug/Shutterstock

Potrebna dokumentacija

1. Podaci o podnosiocu zahteva; 2. Potvrdu da fizičko lice nije osuđivano3. Potvrda da je fizičko lice izmirilo sve obaveze po osnovu poreza na imovinu4. Potvrda o homologaciji koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja5. Predračun za kupljeno vozilo6. Predračun dobavljača za nabavku novog vozila7. Predugovor između dobavljača i fizičkog lica koji sadrži naziv proizvođača, godinu proizvodnje, tip, varijantu, snagu motora, ukupnu cenu vozila, iznos PDV, način i rok isporuke8. Izjavu dobavljača da može izvršiti isporuku vozila9. Izjavu dobavljača da vozilo ispunjava sve propisane uslove potrebne da dobijanje subvencije

Pet kategorija:

U prvoj kategoriji vozila za koja neko može da dobije deo novca za kupovinu našli su se električni moped - skuter i laki tricikl. Za njihovu kupovinu od države je moguće dobiti 250 evra. Kako ističu stručnjaci, jedan prosečan skuter može da se kupi po ceni od oko 1.500 do 2.000 evra. Naravno, cene su i mnogo više ukoliko neko kupuje malo "jači" model. Sledeća kategorija vozila čiju kupovinu Vlada planira da subvencioniše jesu mahom motocikli, teški tricikli, ali i četvorocikli koji nisu teži od 350 kilograma. Ovde je subvencija do 500 evra. Treća kategorija koja se odnosi na putnička vozila sa najviše devet sedišta i laka teretna vozila isključivo na električni pogon izdvojiće se oko 5.000 evra. Četvrta kategorija se odnosi na vozila koja se pokreću na hibridni pogon uz obavezu da se punjenje može ostvariti i iz izvora električne energije, i tu će subvencije ići do 3.500 evra.

Peta kategorija su vozila na hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima bar jedan električni motor i može da se samostalno kreće isključivo na električni pogon. Ova vozila država će subvencionisati sa 5.000 evra.

Foto: Tanjug/Shutterstock

Visoke cene:

Kako ističu stručnjaci, najveći problem u Srbiji zbog kojih se ovi automobili ne koriste mnogo jeste cena, a sa dobijanjem subvencija ovaj problem bi mogao da bude bar malo rešen. Pored toga, postoji problem dostupnosti brzih punjača.

Predsednik Asocijacije uvoznika automobila Milan Belin kaže za Informer da je namera države da se promovišu ekološki čista vozila koja će smanjiti zagađenje.

Foto: Tanjug/Shutterstock

- Ipak, ta vozila su i dalje jako skupa. Ovde se daju subvencije od 5.000 evra za električna vozila, a onda za naše tržište koštaju oko 30.000 evra pa naviše. Hibridi koštaju od 20.000 evra pa naviše. Ali mi smo u povoju svega toga, treba obezbediti punjače, mi smo za to da se obezbede i besplatni parkinzi, prolaz žutom trakom, kako bi se ljudi podstakli na kupovinu ovih automobila - navodi Belin.

Foto: Informer.rs

Ušteda 500 dinara na 100 kmVozači koji se odluče da svoje stare automobile na benzin ili dizel zamene električnim ili hibridnim vozilima, mogli bi samo na gorivu da uštede i više od 500 dinara na svakih 100 pređenih kilometara. Takođe, održavanje električnih vozila mnogo je jeftinije od servisiranja klasičnih automobila, pružaju mirnu i tihu vožnju, bolje ubrzanje i višegodišnju garanciju na pogonsku bateriju.

Šta je električni automobil, a šta hibrid?

Električni automobil podrazumeva da se on pokreće elektromotorom, tačnije koristi samo struju. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon. Hibridi imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizelnog motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova.

Autor: informer.rs

#Srbija

#novac

#subvencije

#vozila