Da li ćete ih iskoristiti?

Već punih 7 godina postoje turistički vaučeri Vlade Srbije. Uvek je za njih vladalo veliko interesovanje, naročito u poslednje 2 godina, kada su znali da planu za nekoliko sati. Građani će se i u narednoj godini odmarati uz pomoć turističkih vaučera, piše RTS.

Građani Srbije od 1. januara mogu da se prijave za novih 100.000 turističkih vaučera u vrednosti od 5 hiljada dinara, koje bi trebalo da iskoriste do 20. novembra sledeće godine.

Mogu da biraju jedan od 1.200 smeštajnih objekata širom Srbije koji su u sistemu vučera.

- Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih ugostitelja. Da bi učestvovali u realizaciji šeme raspodele vaučera, moraju da budu prijavljeni na informacioni centralni sistem e-Turista. To je uslov koji između ostalog, suzbija i sivu ekonomiju u našoj zemlji - kaže Jelena Milenković Orlić, pomoćnica ministarke trgovine i turizma. 

Pravo na vaučere imaju svi penzioneri i studenti, kao i zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara. Izdaju se za najmanje 5 noćenja.

Od dokumenata potrebno je imati potvrdu rezervacije u željenom objektu: za najstarije sugrađane poslednji penzioni ček, za zaposlene potvrdu o zaposlenju i primanjima nižim od 70.000 dinara, dok studenti prilažu uverenje fakulteta za tekuću godinu.

Foto: Printscreen Instagram / @smiljanica.zakosi

Zahtevi se predaju lično i to isključivo na šalterima pošta.

Deset pošta dežura 1. januara: 3 u Beogradu, a ostale na graničnim prelazima. 

- Drugog januara imamo 34 pošte, trećeg 54, a od četvrtog januara radimo punim kapacitetom: u 1.300 pošta širom Srbije, građani će moći da dođu da se evidentiraju za subvencionisani smeštaj - objašnjava Bojana Nikolić iz Pošte Srbije.

Vlasnicima hotela, motela i etno-domaćinstava vaučeri su veoma važni: kažu da su im popunili objekte i produžili sezonu.

- Preko četvrtine naših gostiju koristi vaučere. Pitanje je da li bi i došli u Atomsku banju Gornja Trepča da nisu imali pomoć od pet hiljada dinara. Nekome to mnogo znači, pogotovu u privatnom smeštaju, gde on sa tih pet hiljada pokrije troškove smeštaja, a ostale novce može da potroši u rehabilitaciju - ističe Nenad Mladenović iz Atomske banje Gornja Trepča. 

Ako u ovoj raspodeli ostanete bez vaučera, ne brinite: biće ih još. Prilikom svakog rebalansa budžeta tokom godine, izdvoji se nešto novca i za turističke vaučere.

Autor: rts.rs

#Srbija

#Turizam

#vauceri