Dečak je imao samo 17 posto šanse da preživi

Mali Ivan Pju će ove godine prvi put sam moći da otvori svoje novogodišnje poklone okružen članovima svoje porodice.

Mališan je rođen prerano, sa samo 25 nedelja, što je bila izuzetno rizična faza za porođaj i nije počeo da diše zastrašujućih 18 minuta.

Mama Ebi, državna službenica iz severnog Velsa, rekla je:

- On je naše malo živo čudo koje diše.

Ona je majka ovog mališana koji je odneo najvažniju pobedu u životu. Kako to majke obično rade, zbog prevelike brige prema deci, Ebi je sve vreme Ivanovog oporavka provela u blizini bolnice u kojoj se beba nalazila.

- Kada telefon zazvoni usred noći, znaš da postoji problem. Onda moraš biti u mogućnosti da stigneš do odeljenja što je pre moguće - rekla je ona

Ivan, koji sada ima 2 godine, rođen je hitnim carskim rezom 17. aprila 2019. godine. Prilikom rođenja on je težio nešto manje od 1 kilograma.

Posle 15 minuta reanimacije, lekari su upozorili Ebi i njenog partnera Endija Pjua (31) da se pripreme za najgore. 😢

Nakon toga desilo se čudo, Ivanovo srce počelo je da kuca neposredno pre prekida pokušaja reanimacije, ali mu je nakon toga dato samo 17 odsto šanse da preživi.

- Rečeno nam je da su naredna 72 sata kritična i da treba da ga fotografišemo jer bi to moglo biti sve što ćemo od njega imati - ispovedala se Ebi, dodavši:

- Endi je sam otišao u odeljenje za novorođenčad dok sam se ja oporavljala od operacije. Držao nas je snažan osećaj da ako će Ivan imati samo 72 sata na ovoj planeti, ne želimo da bude sam. Prvi put sam videla svoju bebu kada je Endi poslao poruku sa Ivanovom fotografijom sa neonatalne intenzivne nege. Bilo je šokantno videti svu medicinsku opremu kako guta ovu malu bebu.

Uprkos svim izgledima, Ivan se izvukao, iako je proveo svojih prvih 87 dana u bolnici, prešao nakon toga u dečju bolnicu Alder Hei u Liverpulu i završio svoje putovanje u bolnici u severnom Velsu.

Ivan je došao kući 10. jula – 15 dana pre početnog termina za porođaj. Nakon toga je do januara 2020. bio na kiseoniku, ali je izrastao u zdravog i naprednog dečaka.

- Imao je rupu u srcu, ali na poslednjoj kontroli, skeniranje je pokazalo da je zaraslo - rekla je dečakova majka, dodavši:

- Proveli smo njegov prvi Božić u Alder Heju nakon što je Ivan imao operaciju kile, a prošle godine smo svi bili u izolaciji. Tako da će ovaj Božić biti posebno poseban jer je to prvi normalan Božić koji možemo imati sa njim, okružen svim našim porodicama.

Praznični dani su dani radosti za sve porodice širom sveta, ali deluje da će u Ivanovoj porodici praznična atmosfera ove godine biti posebno radosna.

- Ivan je najsrećnija duša u okolini, tipično dete i apsolutna radost - svedoči Ebi o svom sinu.

Autor: redportal.rs

#6. mesec

#beba preživela

#beba rođena

#nije disala 18 minuta