Američki lekari uspeli su da spasu život planinaru

Majkl Knapinski (45) vratio se iz mrtvih iako mu je srce stalo i nije kucalo gotovo 45 minuta! Planinar se, usled pogoršanja vremena, izgubio i promrzao u američkom Nacionalnom parku planine Rejnir. Otišao je sa prijateljem u planinsku šetnju 7. novembra, ali su u jednom trenutku odlučili da se razdvoje. Dogovorili su da se nađu u podnožju.

Vremenski uslovi su se pogoršali i kako Knapinski nije stigao na dogovoreno mesto, njegov prijatelj je zatražio pomoć. Usled jakog vetra i velike količine padavina, helikopter nije mogao odmah da poleti.

Nakon poletanja i sat vremena potrage, spasilačka ekipa je uspela da pronađe Majkla i preveze ga u bolnicu u Sijetlu. Kada su stigli u bolnicu, doživeo je akutni zastoj srca.

- Umro je dok je bio u urgentnom centru, zbog čega smo bili u jedinstvenoj situaciji da primenimo sve što nam je na raspolaganju da pokušamo da mu spasimo život. - rekla je doktorka Džanel Badulak.

Medicinski mrtav je bio još 45 minuta, a za sve to vreme medicinski timovi pokušavali su kardiopulmonalnu reanimaciju i prikačili ga na posebnu mašinu koja omogućava da se krv pumpa iz tela u nju gde se odstranjuje ugljen-dioksid i obogađuje kiseonikom i onda vraća nazad u telo. Nekim čudom, srce je ponovo počelo da kuca!

- Vratio se iz mrtvih. Možda nije baš medicinski najpreciznije reći, ali njegovo srce nije kucalo 45 minuta. Prosto neverovatno - rekao je čelnik odeljenja intenzivne nege doktor Saman Arbabi.

IZVOR: YT / 10 Tampa Bay

Autor: redportal.rs

#Amerika

#planinar

#prestanaksrca

#srce