Da li znate gde i kada su nastale čuvene LEGO kocke koje voli ceo svet?

LEGO kocke mnogima predstavljaju jednu od prvih asocijacija na lepo detinjstvo koje je bilo puno zabave, mašte i bezbrižnosti, kada nam je jedini problem bio kako posložiti kocke, obući lutku ili koji automobilčić odabrati za igru.

Jednostavnog oblika, proizvedene u 53 boje, lake za slaganje, podstiču maštu i mentalni razvoj, njima se mogu igrati osobe od 7 do 77 godina, sve to predstavljaju LEGO kocke.

Priča o najpopularnijim igračkama počinje davne 1947. u Danskoj. Osnivač LEGO kockica, Ole Kirk Kristiansen izmislio je ime kombinacijom danskih reči Leg i Godt, što u prevodu znači "Lepo se igraj". Zanimljivo je i da reč lego na latinskom može značiti i skupljam, spajam i čitam.

Dosad je proizvedeno više od 700 milijardi LEGO kockica odnosno 94 kockice po svakom stanovniku Zemlje. Kad bi se poređalo 40 milijardi lego kockica, dosegnule bi Mesec.

Foto: Unsplash.com

LEGO kockice su deo univerzalnog sistema, tako da se one iz 1958. godine i dalje mogu kombinovati i spajati s kockicama koje se proizvode danas. Napravljene su tako da je svaki delić kompatibilan sa drugim.

Neverovatan je podatak da je samo 6 kockica dovoljno za čak 915 miliona različitih kombinacija. Samo dve lego kockice se mogu spojiti na 24 načina. Džejms Mej iz Velike Britanije je 2009. godine konstruisao je prvu kuću na svetu izgrađenu od LEGO kockica. Da bi se kuća izgradila iskorišćeno je 3,3 miliona LEGO kockica, a kuća sadrži i funkcionalni tuš i WC, koji su takođe sastavljeni od LEGO kockica.

Svima su poznate Star Wars LEGO kockice, koje su 1999. godine postale prvi licencirani tematski set koji je LEGO fabrika proizvela.

Posle ovako zanimljivih podataka, verujemo da još više volite ove popularne kocke s kojima se mnogi igraju ne samo u detinjstvu, već i u tinejdžerskom i odraslom dobu.😍

Autor: redportal.rs

#lego

#legokocke