O njoj će pričati pokolenja 💖

Tokom prošlogodišnje borbe za svetinje narod u Crnoj Gori mesecima je izlazio na litije izražavajući protest protiv sramnog Zakona o verskim zajednicama.

Svojim prisustvom jasno su rekli da su zajedno uz svog tadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amdilohija Radovića i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija Mićovića.

Nažalost, koronavirus je dobio i mitropolit Amfilohije koji je preminuo od posledica 30. septembra 2020. pa ga je episkop Joanikije nasledio postavši tako novi mitropolit.

Crkva Svete Trojice, u naselju Zelenika u Herceg Novom rešila je da borbu naroda u Crnoj Gori ovekoveči, pa je iz te želje nastala prelepa freska na kojoj se nalaze: mitropolit Amfilohije, mitropolit Joanikije, umirovljeni vladika Atanasije Jevtić i otac Momo Krivokapić koji drži srušenu Njegoševu kapelu kao podsetnik da treba da se vrati gde je i bila.

Na fresci se može videti levo cetinjski manastir koji je sedište mitropolije, a desno manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, sedište episkopije.

Iza se vidi narod i čuveni natpis NE DAMO SVETINJE, i krst na kom piše OVIM POBEĐUJ, iste one reči koje je caru Konstatinu rekao Bog kad je išao u bitke za presto.

Foto: Facebook.com

Autor: Redportal.rs

#Crna Gora

#borba

#freska

#herceg novi