Akcija čišćenja svake godine se TRADICIONALNO ORGANIZUJE 💪💕😊

Reka Tara poznata je kao biser Crne Gore, ali i cele Evrope. 😊 Čista voda, sve razvijeniji turizam na reci i jedan od najdubljih rečnih kanjona u Evropi čine ovu reku prepoznatljivom u celom svetu. 💪 Međutim, i ova reka, kao i mnoge druge, na meti je nesavesnih zagađivača prirode. Ipak, da se sve može kad se hoće pokazuje i ovaj primer: 👇👇👇

Park prirode Piva realizovao akciju čišćenja reke Tare, koju sada, u sklopu svojih redovnih aktivnosti tradicionalno organizuju pri kraju rafting sezone. 

Foto: Park prirode Piva/Park prirode Piva

- Sakupljeno je preko 20 velikih kamionskih guma, koje su uglavnom bile locirane u vodi i koje smo uz pomoć kanapa i sajli uspeli da izvučemo na čamce. Sakupljeno je sa obala i smeće koje je ostalo nakon još jedne rafting sezone. Sve ovo smo na kraju akcije predali Komunalnom preduzeću iz Plužina, koje će ovaj otpad dalje uredno odložiti i tretirati. 😎

Kako su napomenuli, ove gume su najvećim delom tokom visokog vodostaja reke Tare nanesene iz njenog gornjeg toka, tj. sa teritorija drugih opština iz Crne Gore kroz koje ona protiče.

Foto: Park prirode Piva/Park prirode Piva

- Isto tako, sa zadovoljstvom smo na kraju akcije svi zajedno konstatovali da je primetno da svake godine sve manje i manje ove vrste otpada nalazimo u njenom koritu na teritoriji naše opštine, što nam pričinjava posebno zadovoljstvo. U ovoj akciji smo imali pomoć od pripadnika Službe zaštite i spašavanja opštine Plužine kao i članova firme Montenegro adventure, čija je djelatnost upravo rafting na rijeci Tari. Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koju realizujemo, a sve u cilju očuvanja našeg zaštićenog područja, i "potvrđivanja“ onoga što je odavno poznato, da je reka Tara "suza Evrope“, i da moramo i dalje činiti sve što je u našoj moći da tako i ostane 😊 - zaključeno je u saopštenju Parka prirode Piva.

Foto: Park prirode Piva/Park prirode Piva

Autor: S. V.

#Crna Gora

#Turizam

#tara

#zagađivanje prirode