Igor: Nastavićemo sa ovim donatorskim okupljanjima i sledeće godine, nadam se u većem broju, i ako bog da, i u drugim gradovima širom sveta

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe u saradnji sa proslavljenim košarkaškim reprezentativcem Markom Kešeljom organizovala je sinoć, 7. septembra, 3. donatorsko veče u Beogradu za Kosovo i Metohiju 😊. Mesto održavanja bio je restoran Tri tačke.

Cilj ove donatorske večeri je izgradnja postrojenja za preradu voća i proizvodnju domaćih sokova na imanju manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji. Pogon za proizvodnju soka biće smešten na poljoprivrednom dobru Eparhije raško-prizrenske, gde se trenutno pravi farma sa svim pratećim objektima gde će biti smeštena celokupna poljoprivredna i prerađivačka dobra manastira Gračanica. 

Foto: Redportal.rs

Dobrodošlicu svim prisutnima poželeo je voditelj Aleksandar Gajšek, nakon čega se obratio Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski g. Teodosije. Vladika je, govoreći o prostoru KiM, istakao da su ih naši sveti preci podigli, nama zaveštali i predali, a mi ih čuvamo, održavamo i treba da ih predamo budućim generacijama 🙏🏻.

Video: Redportal.rs

Usledio je film o nekim od dosadašnjih projekata HO Srbi za Srbe, nakon kojeg se prisutnima obratio domaćin večeri Marko Kešelj. On je naveo kako "smo večeras ovde, a uz Božju pomoć, dogodine u Prizrenu".

Video: Redportal.rs

U svome govoru predsednik Srba za Srbe Igor Rašula istakao je kako ova fabrika na manastiru Gračanica treba da bude "još jedna zadužbina koju ćemo ostaviti iza sebe po uzoru na naše slavne pretke" 😎.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe već punih 16 godina pruža pomoć za socijalno ugrožene porodice i zajednice širom Balkana, tokom kojih je prikupila blizu 7 miliona evra donacija i njima obezbedila vrednu materijalnu pomoć za više od 3.000 porodica koje zajedno broje 13.000 dece, kao i pomoć za više od 100 projekata koji su za cilj imali pomoć čitavim zajednicama. Ova organizacija je i nosilac Ordena Svetog Save od 2015. godine.

Video: Redportal.rs

Foto: Redportal.rs

Tokom večeri uručene su zahvalnice pojedincima i grupama koji pomažu rad organizacije Srbi za Srbe. Veče je upotpunio i nastup muzičkog sastava Srbski pravoslavni pojci, koji su izveli nekoliko pesama sa KiM 🎶.

Video: Redportal.rs

Osvrnuvši se na veče, Igor Rašula je za Redportal.rs izjavio:

Prezadovoljan sam na odzivu velikog broja donatora i prijatelja naše organizacije na sinoćnoj donatorskoj večeri, kao i svima koji su bili sprečeni ali su ipak uplatili donaciju. Posebnu čast nam je svojim dolaskom učinio vladika raško-prizrenski gospodin Teodosije, koji je svim gostima predočio da su ekonomski projekti preko potrebni našem narodu na Kosovu i Metohiji kako bi ostali i opstali na svojim ognjištima. Mi kao organizacija smo to prepoznali i podržali, pa ćemo, nadamo se, već tokom oktobra svečano pokrenuti u rad fabriku za preradu voća u Gračanici, zahvaljujući donacijama koje smo prikupili u sklopu sinoćne donatorske večeri 🍀. Nastavićemo sa ovim donatorskim okupljanjima i sledeće godine, nadam se u većem broju, i ako bog da, i u drugim gradovima širom sveta.
View this post on Instagram

A post shared by Red portal (@redportal.rs)

Video: Redportal.rs

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Gračanica

#Igor Rašula

#Kosovo i Metohija

#Marko Kešelj

#Srbi za Srbe

#vladika Teodosije