Radovi se slali internacionalnoj komisiji

BANJALUKA: Marko Vučić, koji u septembru kreće u 4. razred banjalučke Gimnazije, ostvario je zapažen rezultat na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike osvojivši bronzanu medalju. 😍

Koliko je ovo veliki uspeh, govori podatak da je na ovom najelitnijem takmičenju iz fizike učestvovalo 67 zemalja i 368 takmičara.

Ono je namenjeno učenicima srednjih škola, starosti do 20 godina, a zadaci se rade 2 dana, i to 1. dan eksperimentalni, a 2. dan teorijski.

- Učestvovao sam već na nekoliko olimpijada iz fizike i matematike i osvojio već nekoliko puta medalje, a posebno su mi drage srebrna medalja na Evropskoj olimpijadi iz fizike, bronzana medalja na Internacionalnoj olimpijadi iz matematike i fizike koja je održana prošle godine i zlatna medalja na Balkanijadi iz fizike, jer mi je to 1. zlato, iako je to takmičenje nešto nižeg ranga i slabije konkurencije do 18 godina - priča za Nezavisne ovaj talentovani učenik banjalučke Gimnazije.

Ovo takmičenje održano je od 17. do 24. jula, a domaćin je bila Litvanija.

- Zbog pandemije virusa korona Olimpijada nije uživo održana, pa je svaka država radila onlajn u glavnom gradu, a radovi su se slali internacionalnoj komisiji koja ih je pregledala - objašnjava Vučić.

Napomenuo je da je osvojio bronzanu medalju, ali da to nije 3. nagrada već medalja koju dobijaju učenici koji se nalaze u drugoj četvrti liste učesnika.

Prema njegovim rečima, u Banjaluci ne postoji sistemski rad s učenicima koji se pripremaju iz fizike, ali i iz matematike i informatike, a to je posledica toga što ne postoje specijalizovane škole ili odeljenja za ove predmete.

- Na primer, Matematička gimnazija u Beogradu postiže veoma dobre rezultate na svetskim takmičenjima i često učenici osvajaju zlatne medalje, ali i imaju sistemski rad - kazao je Vučić za Nezavisne.

Autor: Nemanja Vukojević

#BANJALUKA

#Gimnazija

#Marko Vučić

#bronzana medalja

#fizika