Donorka se nada da će njen izbor dati primer velikodušnosti u zemlji večnih sukoba

Idit Harel Segal punila je 50 godina i izabrala je poklon: nameravala je da jedan od svojih bubrega pokloni strancu.

Vaspitačica u vrtiću iz severnog Izraela, ponosna Izraelka, nadala se da će njen izbor dati primer velikodušnosti u zemlji večnih sukoba.

Podstakla su je sećanja na njenog pokojnog dedu, preživelog Holokausta, koji joj je rekao da živi smisleno, i jevrejska tradicija, koja smatra da nema veće dužnosti od spasavanja života.

Tako je Segal kontaktirala sa grupom koja povezuje donatore i primaoce, pokrećući 9-mesečni proces prenošenja bubrega nekome kome je potreban.

Ispostavilo se da je neko bio 3-godišnji palestinski dečak iz pojasa Gaze, prenosi AP. Prijatelj je preveo pismo na arapski kako bi porodica mogla da razume.

- Ne poznajete me, ali uskoro ćemo biti vrlo blizu jer će moj bubreg biti u vašem telu - napisala je Segal na hebrejskom jeziku dečaku, čija je porodica tražila da ne bude imenovan zbog osetljivosti na saradnju sa Izraelcima, ali i dodala da se "od sveg srca nada da će operacija uspeti i da će dečak živeti dug, zdrav i smislen život".

Odmah nakon 11-dnevnog rata, kako sama kaže, odbacila je sam bes i frustraciju i videla samo jednu stvar - nadu u mir i ljubav.

Njen suprug i najstarije od njeno troje dece, sin u ranim 20-ima, usprotivili su se tom planu. Otac je prestao da razgovara sa njom.

Za njih je, podsetio je Segal, nepotrebno rizikovala život. Gubitak 3 rođaka u palestinskim napadima, uključujući roditelje njenog oca, to je dodatno otežao.

Segal je rekla da je počastila svog dedu na način koji joj pomaže da se nosi sa tugom zbog njegove smrti pre 5 godina. Donacija je bila čin autonomije, rekla je, i nikada se nije pokolebala. I na kraju je došla njena porodica - možda poklon, sam po sebi.

Pa, čestitamo i - pozdravljamo! 💝

IZVOR: YT / Associated Press

Autor: Blic.rs

#Izrael

#Palestina

#doniran bubreg