Guo Gangtang nikad nije prestao da traži dete nestalo 1997, obilazio je Kinu motociklom u potrazi za njim i bio inspiracija za igrani film

Dvadesetšestogodišnji Guo Sindžen ne seća se svojih roditelja, koji su ga poslednji put videli kad je bio dvoipogodišnjak. Susret posle 24 godine bio je više nego dirljiv, a razlog njihovog rastanka nisu neke složene porodične okolnosti, nego – kriminal. Ovaj mladić, danas učitelj, otet je kao dete i prodat paru za koji je doskoro mislio da su njegovi roditelji. Kineska policija je ipak uspela da reši ovaj slučaj i u nedelju je organizovala porodično okupljanje u Pekingu.

- Danas je veoma važan dan za mene. Moje dete je pronađeno. Budućnost koja je pred nama biće ispunjena srećom. Želim da se vratim normalnom životu što je pre moguće - izjavio je Guo Gangtang, pedesetjednogodišnji otac mladića koji je otet kao dete.

Dvoipogodišnji dečak, kako piše Čajna dejli, nestao je u septembru 1997. godine dok se igrao u blizini svog doma u Ljaočengu, u kineskoj provinciji Šandong. Tadašnja potraga za njim nije dala nikakav rezultat.

IZVOR: YT/Inside Edition

Ali to nije obeshrabrilo njegovog oca, koji je odlučio da proširi područje pretrage i tokom narednih dvadesetak godina obišao je skoro celu Kinu. Kako javlja agencija Rojters, koristio je motocikl na kojem je bila zakačena zastava s odštampanim likom nestalog dečaka i sa sobom je nosio velike količine letaka s detaljima o nestanku deteta, koje je delio usput. Višegodišnji napori oca da pronađe sina postali su inspiracija za snimanje igranog filma Gubitak i ljubav 2015. godine. Tražeći sina, prešao je oko pola miliona kilometara i promenio deset motocikala.

- Kina je tako velika da je traženje deteta kao traženje igle u plastu sena, ali – bar sam imao nadu. Samo kada sam bio na putu u potrazi za sinom osećao sam se kao otac - kaže Guo Gangtang.

Svih tih godina on je bio i aktivista koji se borio protiv trgovine ljudima, pomagao je drugima i prosleđivao policiji informacije o nestaloj i otetoj deci. Čak je 2012. godine i pokrenuo sajt "Pronađi svoju porodicu na kraju sveta" preko kojeg je mnogima pomogao da pronađu svoje najbliže srodnike.

Roditelji otetog dečaka su još 2000. godine dali uzorke krvi radi uzimanja DNK, genetskog koda koji bi mogao pomoći u potrazi za nestalim detetom. Godinama nije bilo pomaka u istrazi.

U januaru ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Kine pokrenulo je akciju "Okupljanje", čiji je cilj pronalaženje nestale dece, uključujući i slučajeve stare više decenija. Za ove potrebe širom Kine obezbeđeno je 3.000 lokacija za uzimanje DNK uzorka iz krvi, čemu se odazvalo oko 10.000 građana.

Detalji policijske akcije u slučaju koji je ovih dana privukao pažnju svetske javnosti nisu saopšteni, ali se zna da je kineska policija u provinciji Henan u junu ove godine svojim metodama došla do osobe koja bi mogla biti sin Guo Gangtanga. DNK testiranje je dokazalo da je njihova sumnja bila opravdana.

Uhapšeno je dvoje osumnjičenih, muškarac i žena za koje se pretpostavlja da su 1997. godine, tokom putovanja u Šandong, oteli dečaka i odveli ga međugradskim dugolinijskim autobusom u Henan, gde su ga prodali drugom paru.

Što se tiče lažnih roditelja, Guo Gangtang je izjavio da će, uprkos svemu, poštovati želju svog sina, koji je odrastao uz njih, da ostane u kontaktu sa njima.

- Tretiraćemo ih kao rođake - rekao je on.

A akcija "Okupljanje" dala je i druge rezultate. Od januara kineska policija je rasvetlila 147 slučajeva otmice i trgovine decom, među njima i jedan slučaj izvršen pre 61 godinu.

Autor: redportal.rs

#otac

#otmica

#potraga

#sin