On je spasavajući dvoje tuđe dece od sigurne smrti ostavio svoje dve kćerke bez roditelja. Čim se italijanski par dočepao svoje dece, nestao je sa plaže, ne čekajući da vide da li će Dragan preživeti

Heroji nisu osobe sa supermoćima, nemaju plašt i ne čekaju znak na nebu da bi stupili u akciju. Obično su tu u pravom trenutku i reaguju po cenu sopstvenog života, davajući nam najbolji opis reči "čovek". Takav primer svojim herojskim činom, dao nam je Dragan Cigan, sin, muž, otac i zidar iz Republike Srpkse iz sela Branešaca kod Čelinca, koji je rizikujući sopstveni život skočio u pobesnelo more, kako bi spasio dva mlada života od 7 i 9 godina, izgubio svoj. Ovo je priča o njemu.

Tokom jula 2007. godine ovaj nesrećnik utopio se u vrtlogu rečice i mora, u Jezoli na severu Italije, spasavajući dvoje italijanske dece. Kada je video dvoje dece kako se dave u Jadranskom moru, nije dvaputa razmišljao šta je potrebno da uradi, uskočio je u vodu, deo na kojem se reka Kortelezo uliva u Jadransko more sa samo jednim ciljem - spasiti mališane.

Uspeo je da dođe do mališana, uspeo je i da ih dovuče do obale, gde mu je u pomoć pritekao i prijatelj njegove sestre sa kojima je zajedno bio na plaži. Međutim, tu je već izgubio snagu, a na plaži nije bilo heroja poput njega. Rečni virovi su ga vukli sve dublje i dublje. Sestra Zorica je uzalud vrištala dok joj je vrtlog vira odnosio brata. Niko mu nije priskočio u pomoć i tragedija se nastavila u drugom pravcu. Požrtvovani Srbin gubio je život. Za Dragana nije bilo spasa. Nakon 30 sati potrage, njegovo beživotno telo je pronađeno narednog jutra u obližnjoj laguni Mort.

Činjenica da je sam bio neplivač, nije ga sprečila u tome. U borbi sa pomahnitalim virovima i kasnije, morskom dubinom i talasima, Dragan koji je u tom trenutku imao 32. godine, otišao je kao heroj čije ime je zlatnim slovima upisano u istoriji grada Jezolo.

Iza Dragana ostala su sećanja na podvig u kome je izgubio život. Dragan nije ni sanjao šta ga čeka kad je sa sestrom Zoricom, njenom porodicom i kolegom Marokancem Rahidom Houninom, otišao na plažu na ušću rečice Kortelazo na more, da bi se odmorio i osvežio bar jedan dan posle napornih zidarskih poslova.

Čim se italijanski par dočepao svoje dece, nestao je sa plaže, ne čekajući da vide da li će Dragan preživeti! Nisu se zahvalili ni sestri Zorici, kad je on nastradao, niti joj izjavili saučešće. Očevici kažu da je roditelje spasenih mališana zaustavila policija kad su pokušali da napuste plažu, dok su im prisutni kupači dobacivali uvrede. Ovakvo ponašanje porodice Bjanko naišlo je na osudu i celokupne italijanske javnosti. A Dragan Cigan je spasavajući dvoje tuđe dece od sigurne smrti ostavio svoje dve kćerke bez roditelja.

Dragan Cigan je sa nestankom u virovima reke Kortelezo i Jadranskog mora, ušao u legednu. Čitava Italiija je znala njegovo ime. Posthumno je odlikovan od strane tadašnjeg premijera Đorđa Napolitana najvišim italijanskim civilnim priznanjem “Zlatnim ordenom časti” i “Spomenicom za nezapamćeno herojstvo i humano delo”. U Jezolu je dobio i ulicu sa svojim imenom, u najavi je i snimanje dokumentarnog filma o njemu, njegova porodica je dobila stan od grupacija građevinskih preduzeća "Union Lavoro" uz novčanu pomoć opštine Veneto gde je Dragan stanovao, radio i gde je okončao život. Takođe, ćerkama su dodeljene stipendije za školovanje.

Čovek koji zna da su mu mogućnosti male, ali ipak pokuša da ostvari ono što je naumio, po cenu svog života, veliki je čovek.

Autor: redportal.rs

#Dragan Cigan

#Heroj

#Italija

#deca

#more