Obavestio roditelje dečka da je sve u redu

Iako grupe na društvenim mrežama, namenjene putnicima gradskih i međugradskih prevoza, najviše obiluju vestima i komentarima koji kritikuju autobuse, prevoznike i vozače, ovih dana je osvanula jedna objava drugačijeg sadržaja. Naime, na autobuskoj liniji Beograd-Mladenovac jedan humani vozač je sve vreme vožnje brinuo o momku sa posebnim potrebama, prenosi Telegraf.rs.

Očevidac događaja bila je i Smiljana Stanković, koja je priču i podelila na mrežama. Ona je za Telegraf ispričala da se događaj desio uveče, oko 18.20, kada se vraćala sa posla.

- Vozač je kao i uvek postavio autobus na stanicu. U jednom momentu je zatvorio prva, a otvorio druga vrata. Ušlo je nas par putnika. To me je iznenadilo, jer oni na stanici obično otvaraju samo prva vrata. Tada je vozač izveo mladića, od oko 18 godina, koji je imao neki oblik invaliditeta - objasnila je ona.

Mladić je, kako kaže Smiljana, pri ulasku krenuo da sedne na mesto vozača. Međutim, vozač ga je ljubazno i prijateljski zagrlio i postavio na mesto pored sebe.

- Rekao mu je: 'Ovaj put ću ja da vozim, a ti sedi pred mene i uživaj.' Nisam odmah shvatila o čemu se radi dok nam se vozač nije obratio i rekao nam da pazimo na dečka da ne izađe na zadnja vrata.

Izašao je nakratko iz autobusa, a kada se vratio, nosio je sa sobom flašicu vode koju je dao dečku.

Nakon što je mladić popio vodu, autobus je krenuo.

Međutim, ono što je Smiljani u tom trenutku zasmetalo jesu bili neumesni komentari pojedinih putnika koji nisu obratili pažnju na humani gest.

- Bilo je tu komentara toliko ružnih da nemam reči, tipa 'da ne da bog nikome', 'vidi šta ti je nesreća' i slično. Što je interesantno, u toku vožnje, ta prva 4 mesta do vozača su ostala prazna. Niko nije hteo da sedne.

Autobus je stigao do Autokomande, momku je ispala flašica sa vodom. Vozač nije hteo nikoga da zamoli za pomoć. Nije mu bilo teško da sa puta pomeri autobus, ustane i vrati vodu.

- Osećala sam se sve vreme bezbedno, brzo smo stigli, oko mu je jedno sve vreme bilo na putu, a drugo na mladiću. Bila sam zapanjena.

Kako tvrdi Smiljana, pretpostavlja se da se mladić izgubio ili da je poslat u Mladenovac, gde je neko trebalo da ga sačeka, budući da su ga u jednom trenutku pozvali roditelji ili neko njemu blizak.

- Vozač je opet skrenuo pored puta i javio se na telefon. Rekao je: 'Ništa se vi ne brinite, gospođo. Na sigurnom je', pa verujem da je to bila dečkova majka, koja je bila zabrinuta.

Ona dodaje da je na odredište autobus stigao na vreme, a da je vožnja bila sigurna.

- Pitala sam se da li taj čovek ima neke moći. Sve vreme je svojom levom stranom pazio put, a desnom bio uz momka.

Naša sagovornica pretpostavlja da je reč o vozaču Maretu, iz mesta  Kovačevac.

Kako je objasnila, obično je u autobusu na putu do kuće navikla da viđa scene u kojima niko neće da ustupi mesto starijoj osobi ili trudnici, kada putnici dele neumesne komentare, a vozač ne reaguje, te joj je ovaj slučaj zato privukao pažnju.

Smiljanin post privukao je veliko interesovanje mnogih koji su ga videli, a komentari su, za razliku od onih iz autobusa, bili pohvalni.

"Svaka čast", "Bravo", "Sve pohvale za vozača", "Kapa dole i veliki naklon za gospodina" - neke su od reakcija na ovaj divni gest.

Autor: telegraf.rs

#autobus

#dečko sa posebnim potrebama

#voda

#vozač