Da li ste čuli za ovaj medicinski fenomen?

Milioni beba se rode svake godine, i iako su sve jedinstvene, medicinski fenomen su bebe sa belom kosom, tj. albinizmom. Albinizam je još uvek nepoznanica, ali ono što jeste poznato je da se može naći kod svih rasa i etničkih grupa. Karakteriše ga delimičan ili potpuni nedostatak pigmenta melanina.

U proseku kosa postaje seda kada osoba napuni 32 godine, ali da bi postala potpuno bela, potrebno je da zađete u kasne pedesete ili šezdesete godine života.

S obzirom na ovu činjenicu, bebe sa belom kosom su prava retkost. To je slučaj i sa bebom Bens iz Mađarske koja je rođena sa upravo ovakvom kosom. Ipak, lekari su na osnovu testova utvrdili da u ovom slučaju albinizam ne mora biti krivac za ovo stanje.

IZVOR: YT / videoinspirational

Ono što su uspeli da utvrde lekari, jeste da je beba potpuno zdrava, teška skoro 5 kg, dugačka 53 cm. Oni ipak nisu bili sigurni da li je u pitanju prenatalni stres (stanje u kome mnoge bebe osete uznemirenost majke dok su u stomaku) ili nešto drugo. Bens je ipak dobio nadimak "princ šarma".

Glavni doktor Kumer je utvrdio da je melatonina u krvi jako malo, ali da ga u koži ima dovoljno, tako de je Kumer smatrao da je gubitak pigmenta samo privremen, te da nije u pitanju albinizam već možda mutacija ćelija kose ili nedostatak vitamina.

Autor: redportal.rs

#beba

#bela kosa

#medicinski fenomen