Nemojte se iznenaditi ako ih uskoro vidite 😅

Zmija u očima većine ljudi predstavlja pretnju i uglavnom je neprijatno kada je neko vidi da li na putu, kamenju ili u travi, bilo da je velika ili manja, jer se svi boje potencijalnog ujeda, čast izuzecima! 😅

Zato se nemojte iznenaditi ukoliko ih vidite u danima koji predstoje tokom ovog i narednog meseca, jer ovo je "njihovo vreme"!

Kako prenosi Rina, biolog Mihailo Stanković je otkrio koje otrovne zmije se nalaze na području Srbije i gde ih možemo sresti:

- Šarka je prisutna u Vojvodini i u ravnicama, poskok živi na brdovitim delovima, na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 metara, a šargan je visokoplaninska vrsta i može se videti samo na vrhovima iznad 1500 metara nadmorske visine - izjavio je Stanković i otkrio koja je najotrovnija:

- Najjači otrov ima poskok. Smrtnost od ujeda zmija u Srbiji je oko 2 %, ali ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, onaj koga zmija ujede može imati zdravstvene posledice za ceo život - rekao je ovaj biolog koji je o ovim gmizavcima napisao 160 naučnih radova i 4 knjige.

Foto: Pixabay.com/Steve001

- U maju i junu su ove životinje najaktivnije, jer je tada period njihovog parenja. Tih meseci možemo naleteti na onaj čuveni splet zmija, u kom se u stvari nalazi 1 ženka, a ostalo su mužjaci.

- Oplođava je onaj koji je najsposobniji, ona zatim polaže jaja na skriveno mesto i odlazi ne osvrćući se na potomke. Upravo zato što su ostavljeni, bez majke, mladunčad zmija vrlo teško opstaju i preživljavaju. Kad se izlegu, prepušteni su sami sebi, pa zato vrlo teško doživljavaju polnu zrelost, otkrio je biolog proces razmnožavanja.

Stanković je podelio i nekoliko saveta:

- Poznato je da se zmije boje više od ljudi, nego mi od njih. Ukoliko odlazite u prirodu, a nosite duboku obuću, debele čarape i duge pantalone, a ako naiđete na zmiju, pokušajte da je zaobiđete. Ne pokušavajte da je oterate i tučete štapom. Takođe, dok šetate šumom, bilo bi dobro da pravite malo jače korake ili da lupkate nekim štapom kako bi zmija osetila vibracije i pobegla pre nego što naiđete na nju. Kada ostavljate odeću ili obuću na mestima koja su dostupna zmijama, pre nego što se obučete dobro pregledajte garderobu kako bi bili sigurni da se zmija nije negde uvukla.

Autor: Rina / Redportal.rs

#Srbija

#otrovne zmije u srbiji

#priroda

#sezona zmija

#zmije