BLAGODATNI oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu

BLAGODATNI oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh jerusalimski Teofil Treći razdelio ga je sveštenicima Grčke crkve i predstavnicima drugih konfesija, javlja naš dopisnik sa lica mesta.

Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svetlost Vaskrsenja Hristova, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom. Pojava Blagodatnog ognja uoči pravoslavnog praznika Vaskrs, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, sveštenstva i hiljada vernika, i dalje se smatra „čudom silaska Blagodatnog ognja“.

U skladu sa hiljadugodišnjom tradicijom, svetinju će dobiti predstavnici 11 zemalja. One su poslale avione u Izrael kojima će Blagodatni oganj stići u njihove zemlje – Kipar, Bugarsku, Belorusiju, Moldaviju, Ukrajinu, Rusiju, Rumuniju, Grčku, Gruziju, Poljsku i Kazahstan.

IZVOR: TW /@Orthodoxograph

Predstavnici delegacije Fondacije Andreja Prvozvanog na čelu sa predsednikom saveta fonda Vladimirom Jakunjinom čekaće oganj na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu. Oni će doneti lampu sa Blagodatnim ognjem u Moskvu na večernju vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, koju će služiti patrijarh Kiril.

Autor: Sputnjik.rs

#Jerusalim

#Oganj

#blagodatni oganj

#vaskrs