Zašto se kaže da je pas čovekov najbolji prijatelj?

Svi znamo za izraz "Pas je čovekov najbolji prijatelj" i svi znamo da je to jedna posebna vrsta odnosa i da bi većina vlasnika reklo da svog psa smatra članom svoje porodice, i da se nikad ne bi vratili u vreme kada nisu imali psa.

Međutim, da li znate odakle potiče ovaj izraz? Naime, davne 1870. godine u Americi jedan događaj završio je na stolu Vrhunskog suda. U sudskom procesu, jedan čovek je tužio svog komšiju zato što mu je ubio psa, koji je neovlašćeno ušao u njegovo dvorište. Advokat koji je zastupao vlasnika psa izjavio je sledeće:

Onaj jedan apsolutno nesebični prijatelj kog čovek može da ima u ovom sebičnom svetu, onaj koji ga neće napustiti i onaj koji ga nikad neće izdati i pokazati nezahvalnost je njegov pas.

Iz izjave advokata, izvučen je izras da je "Pas čovekov najbolji prijatelj." Celu izjavu advokata možete pročitati na ovom LINKU.

Koliko je čovek vezan za svog psa, a i obrnuto pokazala je i priča ovog 69-godišnjeg veterana iz Amerike čija je poslednja želja bila da vidi svog psa.

Veteran Džon Vinsent morao je da se odrekne svog jedinog prijatelja Peča, jer je morao da bude hospitalizovan. S obzirom da nije imao nikog drugog od porodice, mali terijer je tada smešten u sklonište. Ali ubrzo nakon dolaska, terijera je usvojio jedan od radnika skloništa koji je obećao Džonu da ukoliko bolnica dozvoli, njegov prijatelj će biti pored njega, u njegovim poslednjim momentima, kao i da njegov pas neće provesti više ni dan u skloništu.

View this post on Instagram

A post shared by Positive News (@globalpositivenews)

IZVOR: IG / @globalpositivenews

Radnik je ispunio oba obećanja, pa je tako i Peč sada našao svoj novi dom.

IZVOR: FB / @AlbuquerqueAnimalWelfare

Ljubav i odanost psa je neprocenjiva. Složićete se zar ne? 🤗

Autor: redportal.rs

#najbolji prijatelj

#pas

#poslednja želja

#čovek