Američki mediji ga ismevali zbog toga

Den Prajs je 2015. smanjio godišnju platu za milion dolara kako bi mogao da poveća plate zaposlenih.

Američki mediji su se ranije ismevali, ali sada im je dokazao da je napravio pravi izbor i otkriva šta se promenilo. Den Prajs je izvršni direktor kompanije Gravity Payments, a pre 6 godina učinio je nešto što ga ne samo da je kritikovalo, već ga je i ismevalo u američkim medijima.

Odlučio je da smanji godišnju platu za oko milion dolara kako bi mogao da poveća plate zaposlenih. Odnosno, najniža plata u njegovoj kompaniji porasla je na 70.000 dolara godišnje. Poređenja radi, minimalna godišnja zarada u Sjedinjenim Državama je oko 15.000 američkih dolara, a prosečna oko 40.000 američkih dolara.

On otkriva da je ne samo video poboljšanja u kompaniji, već su i zaposleni bili mnogo srećniji. Prema njegovim rečima, čak 70% njih uspelo je da otplati dugove, mnogi su zasnovali porodice jer su konačno imali potrebnu finansijsku podršku i uglavnom bili mnogo produktivniji.

Den kaže da su na početku pandemije preko noći izgubili 55% profita, ali s obzirom na to da su zaposleni bili finansijski stabilni, mogli su da izdrže privremena smanjenja plata. Ovo je kompaniju ponovo postavilo na noge, a plate su im ponovo podignute. Na svom Tviter nalogu takođe otkriva šta ga je nateralo da promeni platu.

IZVOR: TW / @DanPriceSeattle

- Saznao sam da je zaposleni takođe tajno radio u Mekdonaldsu. To je bio jasan znak da sam užasan direktor koji razočarava svoje zaposlene. Odmah sam povećao platu tom zaposlenom kako bi mogao da se povuče sa drugog posla. Niko ne treba da ima dva posla da bi mogao da sastavi kraj s krajem - rekao je on.

Den takođe naglašava da nije osetio gotovo nikakav gubitak kada je smanjio platu.

- Da bih zaposlenima mogao da dam 70.000 dolara, smanjio sam platu direktora sa 1,1 na 70 000 dolara. Ništa mi ne nedostaje u životu milionera. Sreća se kupuje novcem samo kada izađete iz siromaštva. Ali ako već imate novca, više novca vas neće usrećiti. Bićete srećni tek kad znate da radite ispravno. Ljudi se fokusiraju na to koliko košta povećanje plata zaposlenih, a ne na beneficije. Za nas su naši srećni zaposleni ostvarili rekordnu zaradu i sada imamo 20.000 kupaca. Gotovo da ne trošimo novac na oglašavanje, jer imamo puno potencijalnih kupaca - kaže Den.

Den otkriva da nisu svi zaposleni bili zadovoljni povećanjem.

- Povećali smo platu svima, ali oni koji su već imali veću platu, dobili su povišicu za manji procenat. Dvojici od njih se ovo nije svidelo i otišli ​​su i, iskreno, i dalje mi je žao zbog toga. Srećom, nakon najave povećanja, imali smo hiljade prijava za posao - priča Den.

Den naglašava da mu je jasno da ne može svaka kompanija priuštiti takvo povećanje plata, ali se nada da će oni koji to mogu slediti njegov uspešan primer.

Autor: redportal.rs

#Dan Price

#Radnici

#direktor

#plata

#zaposleni