Da li ste doživeli? 😅

Da li je nekada vaš pas reagovao kada ste bar za trenutak poklonili pažnju drugoj životinji u njegovom prisustvu?

Naučnici tvrde da psi mogu biti ljubomorni kada je vlasnik pažljiv prema drugim psima.

Jedno naučno istraživanje je sada otkrilo da psi zaista mogu da budu ljubomorni jer drugog psa doživljavaju kao svog rivala, ako mu njihov vlasnik pruža pažnju. Kako prenosi Pink.rs studija je obuhvatila 18 pasa i njihovih vlasnika koji su smešteni u sobu u kojoj su bili ili cilindar od flisa ili pas igračka.

Ljubimci koji su bili na povodcu videli su kako njihov vlasnik mazi njihovog suparnika, nakon čega je uzmeđu njih stavljen ekran. Tada su naučnici posmatrali ponašanje pasa, pa su videli kako su psi jako stezali povodac iskazujući na taj način ljubomoru, poput režanja ili uznemirenosti.

- Želeli smo detaljnije da proučimo takvo ponašanje kako bismo utvrdili da li mogu psi, poput ljudi, mentalno predočiti situaciju koja izaziva ljubomoru - izjavila je glavna autorka studije Amalia Bastos sa Univerziteta u Auklandu.

Potrebno je još punonaučnog rada kako bi se utvrdio osećaj sličnosti između čovekovog uma i uma drugih životinja, naročito kada je reč o razumevanju prirode emocionalnih iskustava neljudskih životinja.

Autor: pink.rs

#Psi

#ljubomora

#paznja