Žarko Paspalj je bio jedan od najboljih domaćih košarkaša u zlatnoj generaciji iz 90-ih godina i jedan je od retkih opevan od strane navijača.

Naime, nakon što je Jugoslavija osvojila Evropsko prvenstvo u Grčkoj 1995, nastupilo je opšte narodno slavlje. Nakon 4 godine pod sankcijama i bez učešća na međunarodnim takmičenjima, naši košarkaši su ne samo učestvovali, već osvojili evropsko zlato.

Mnogo se pesma tada pevalo, tada je i prvi put balkon na zgradi Skupštine grada iskorišćen za slavlje i masovno okupljanje naroda. Jedna od pesama koje su se pevale bila je i Sad si uzo trofej Paspalje. Premda je ova pesma narednih godina i decenija postala pravi navijački hit, pa je ušla čak i u repertoar Inspektora Blaže, da li znate zašto je baš Paspalj opevan?

IZVOR: YT / BlazaiKljunovi

Razlog je u tome što je Paspalj već na svoj račun imao jednu pesmu na grčkom jeziku, u kojoj su mu navijači Olimpijakosa pevali Nikad nećeš uzeti trofej Paspalje. Naime, Žarko Paspalj je jedan od retkih igrača koji je direktno iz Olimpijakosa prešao u ljuti rivalski klub Panatinaikos, pa su ga navijači prokleli, s obzirom da je to ono što se u Grčkoj "ne radi".

Paspalj je bio nezadovoljan odsustvom trofeja u Olimpijakosu, kao i svojim položajem, pa je rešio da pređe u Panatinaikos. Međutim, taman kada je prešao, Olimpijakos je počeo da osvaja trofeje i tako je ostala navijačka prozivka i poruka na njegov račun da nikada neće uspeti da osvoji trofej.

Kada je upravo u Atini sa reprezentacijom uspeo da osvoji trofej, saigrači i navijači su iz inata neprijateljski nastrojenim grčkim navijačima smislili parolu "Sad si uzo trofej, Paspalje!" Ostalo je istorija.

U nastavku se podsetite prvog slavlja naših zlatnih košarkaša na blakonu zajedno sa narodom iz 1995. godine:

IZVOR: YT / Brxa

Autor: redportal.rs

#Kosarka

#atina

#eurobasket

#paspalj