Da li država ima pravo da odlučuje umesto žene o njenom telu?

Večna polemika da li država ima prava da odlučuje o ženskoj trudnoći i o tome da li žena sme ili ne sme da abortira nastavlja se novim bizarnim slučajevima u svetu.

Sud na Malti zabranio je jednoj ženi putovanje u inostranstvo, jer je njen zlostavljač prijavio da želi da putuje u inostranstvo kako bi abortirala. Ženi je uručen nalog navodno zbog "lažnih navoda" za putovanje.

IZVOR: FB / Women's Right Foundation

Žrtvu predstavlja pravni tim Fondacije za ženska prava koji je protestvovao zbog kršenja ženskog prava na slobodno kretanje i privatnost. Organizacija Women's Right Foundation saopštila je da je to ne samo suprotno njenom pravu na slobodu kretanja, već i kršenja njenog osnovnog prava na privatnost i eklatantan primer rodne diskriminacije samo zato što je žena.

Lara Dimitrijević, advokat za ljudska prava, izjavila je da je ovo smešna tvrdnja partnera koji pokušava korišćenjem zakona da kontroliše žrtvu. Žena nije nameravala da putuje u inostranstvo kako bi abortirala.

Nevladina organizacija Moviment Graffitti komentarisala je da ne može biti ravnopravnosti polova kada ženska tela i živote nadziru počinioci nasilja, sudovi i država.

- Ovoj ženi se ne može pravno onemogućiti da putuje, nezavisno od toga da li želi da putuje u inostranstvo na abortus, koji je legalan izvan malteške jurisdikcije. Sudovi u tom procesu krše zakon i ženska ljudska prava - objavila je ova nevladina organizacija.

Antoni Borg je u svojoj tužbi tvrdio da je odluka njegove partnerke Gavrilove da putuje u Rusiju prejudicirala njegovo pravo na slobodu uživanja u porodičnom životu. Nisu bili venčani. Borg je tvrdio da su on i Gavrilova živeli kao dugogodišnji partneri i da je bila u sedmoj nedelji trudnoće sa njim.

Policijski komesar se izjasnio da nije bilo kršenja ljudskih prava, jer je Gavrilova bila ilegalna imigrantkinja. Policijski komesar je dodao da malteški zakon ne može sprečiti stranog državljanina da se vrati u svoju zemlju da tamo izvrši delo koje je dozvoljeno. Gavrilova ima pravo da radi sve što poželi dok ne krži zakone države u kojoj se nalazi.

IZVOR: FB / Women's Right Foundation

Organizacija Women's Right Foundation objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da sa zadovoljstvom mogu da kažu da je njihova klijentkinja "opet slobodna i da su vraćenja sva njena prava".

Autor: maltatoday / redportal.rs

#abortus

#trudnica

#trudnoća

#žena