Jedan od kriterijuma je i da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje, koji finansira RFZO

Kako prenosi timocka.rs, u Zaječaru je, u skladu sa Programom za sprovođenje mera za podsticanje rađanja dece, krajem februara raspisan konkurs za dodelu novčanih sredstava za vantelesnu oplodnju iz budžeta grada.

Pravo na dodelu sredstava za vantelesnu oplodnju se može ostvariti za jedan pokušaj biomedicinski potpomognute oplodnje i iznosi 300.000 dinara po paru. Uslov je da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života, da par ili bar jedan partner ima državljanstvo Republike Srbije i da oba partnera imaju prebivalište na teritoriji grada Zaječara najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva. Jedan od kriterijuma je i da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje, koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje, godina starosti ženskog partnera ili pola.

Pravo na finansijsku pomoć mogu ostvariti žene kojima je utvrđen sekundarni sterilitet, koje imaju dece, ali nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo odnosno treće dete, bez obzira kod kog partnera je utvrđen sterilitet i da li su prethodne trudnoće bile iz prirodne ili biomedicinski potpomognute oplodnje, kao i parovi u kojima muškarac nema dece, ili nema žive dece. Ovo pravo mogu ostvariti i parovi koji su prvom višestrukom trudnoćom dobili decu bez obzira da li iz prirodne ili biomedicinski potpomognute oplodnje, a do druge trudnoće ne može da dođe bez postupka BMPO.

Zahtev za dodelu sredstava podnosi se Odeljenju za privredu i društvene delatnosti Gradske uprave grada Zaječara, na pisarnici Gradske uprave, uz prateću dokumentaciju, u zatvorenoj koverti, sa obaveznom naznakom, "Komisija za podsticanje rađanja dece na teritoriji Grada Zaječara – Zahtev za dodelu sredstava za BMPO".

Ovaj zahtev mora biti svojeručno potpisan od strane oba partnera. Uz zahtev mora biti priložen i izvod iz matične knjige venčanih ili overena izjava dva svedoka da par živi u vanbračnoj zajednici, uverenje o državljanstvu Republike Srbije para, uverenje o prebivalištu para (potvrda MUP-a RS da je mesto stalnog prebivališta na teritoriji Grada Zaječara), fotokopije ličnih karti.

Potreban je i predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti postupak BMPO o visini sredstava potrebnih za pokriće troškova vantelesne oplodnje i rešenje o upisu u registar kod nadležnog organa, fotokopije medicinske dokumentacije i laboratorijskih nalaza koje zahteva i Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju, kao i potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Filijale u Zaječaru da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program BMPO koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, u pogledu broja pokušaja vantelesne oplodnje, godina starosti ženskog partnera ili pola.

Rok za prijavljivanje je 16. april.

Autor: timocka.rs

#Konkurs

#grad

#trudnoća

#vantelesna oplodnja

#zaječar