Stručnjaci kažu da delfin može da izdrži pod vodom od 5 do 10 minuta, nakon toga mora da izroni i udahne vazduh.

Pre nekoliko godina, poznati italijanski ronilac Enco Majorka ronio je u toplim morima Sirakuze na Siciliji, međutim tada mu se dogodila neobična situacija.

Pre nego što je zaronio, osetio je da ga nešto udara po leđima, kada se okrenuo i ugledao delfina odmah je shvatio da ga delfin nije udario zato što je želeo da se igra već je pokušavao nešto nešto da mu sugeriše.

Enco je odmah zaronio za delfinom i na dubini od 15 m u ribarskoj mreži je zatekao drugog delfina koji je bio zarobljen. Enco je odmah izronio i rekao kćeri Rosani da uzme noževe. Kada su uzeli noževe, oboje su zaronili i noževima oslobodili delfina iz mreže. Trebalo im je nekoliko minuta da ga oslobode, a za to vreme je zarobljeni delfin ispištao krike koji su slični ljudskom plaču.

Stručnjaci kažu da delfin može da izdrži pod vodom od 5 do 10 minuta, nakon toga mora da izroni i udahne vazduh, da se ne bi ugušio. Spaseni delfin je bio ženka koja je bila i trudna.

Nekoliko trenutaka nakon oslobođenja donela je na svet malenog delfina. Muški delfin je kružio oko njih i na kraju prišao Encu i dodirnuo mu obraz, što se može shavatiti kao poljubac u znak zahvalnosti, nakon čega su otišli.

Enco Majorka je završio svoju priču ovim rečima:

Dokle god čovek ne nauči poštovati i pričati sa životinjskim svetom, nikad neće razumeti svoju ulogu na ovoj Zemlji.

Enco i Rosana Majorka

Foto: Facebook.com

pročitajte još

Delfin ROBOT 🐬

Autor: redportal.rs

#Italija

#Sicilija

#delfini

#ronilac