Prava retkost ali postoji!

Da li ste se ikad zapitali da li je moguće da je neko u isto vreme i muško i žensko. Moguće je. U pitanju je retka ptica Pheucticus ludovicianus. Tim na čelu sa Annie Lindsay iz prirodnog rezervata Powdermill Nature Reserve u Rector-u 24. septembra su uhvatili pticu i vezivali identifikacionim oznakama. Lindsay, koja je menadžer programa u Powdermill-u, odmah je znala šta gleda: polu-muško, polu-žensko stvorenje poznato kao ginandromorf.

Ovakve ptice su retke, a Lindsay je videla samo još jednu sličnu i to pre 15 godina. U mnogim vrstama ptica, insekata i zglavkara se mogu naći ginandromorfi. Ovaj ginandromorf je nastao kada su dve sperme oplodile jajašce koje umesto jednog ima dva jezgra. Jaje može razviti muške polne hromozome na jednoj i ženske polne hromozome na drugoj polovini tela.

Rezultat je ptica sa testisom i drugim muškim osobinama na jednoj polovini tela, a jajnikom i drugim ženskim osobinama na drugoj polovini. Za razliku od hermafrodita, koji takođe imaju genitalije oba pola, ginandromorfi su na jednoj strani tela potpuno muški, a na drugoj ženski.

Ono što je naučnicima još uvek nepoznato je to da li se ove ptice ponašaju više poput mužjaka ili ženki i da li mogu da se razmnožavaju. Biolog sa UCLA Arthur Arnold proučavao je jednu zebrastu zebu ginandromorfa koja je koristila mušku pesmu i ponašanje kako bi privukla žene. Međutim, da bi ispitali koji pol je dominantniji potrebno je da se izvrši više istraživanja što je teško jer su takva stvorenja retka.

Za 64 godine postojanja, Istraživački centar za ptice kompanije Powdermill zabeležio je manje od 10 takvih ptica. Lindzi i njene kolege odneli su Pheucticus ludovicianus u laboratoriju, izmerili raspon krila i izvadili četiri pera kako bi dobili njegovu DNK za buduće studije te je pustili da leti svojim putem.

Autor: redportal.rs

#Pheucticus ludovicianus

#Powdermill

#ginandromorfi

#ginandromorfizam

#muško

#ptica

#žensko