Može mu se

Predsednik Rusije Vladimir Putin uveo je niz novih zakona koji se tiču negativnog uticaja po stanovništvo od strane američkih društvenih mreža.

Cilj je da doneti zakoni spreče klevete na popularnim društvenim plaftormama i da povećaju bezbednost ličnih informacija zaposlenih.

Može se zaključiti da Putin uzvraća udarac društvenim mrežama kao što su Tviter, Jutjub i druge koje su cenzurisale ruske kanale, medije i korisnike.

Društvena mreža Tviter je označila neke ruske medije kao državne medije, a takav potez Moskva smatra uvredljivim!

Drugi zakon se odnosio na kazne za sve stranice koje nisu uspele da uklone zabranjen sadržaj, što se odnosi na Fejsbuk i Jutjub po mišljenju ruskih zakonodavaca. Kazne bi bile izračunate na do 20% prometa kompanije sa sedištem u Rusiji u prethodnoj godini. 😮

Ostali zakoni uključuju zaštitu ličnih podataka ruskih sigurnosnih službenika, dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama, zabrana finansiranja protesta od strane "stranih agenata", kao i "dozvola" da se zabrane okupljanja zbog vanredne situacije. 

Foto: Pixabay.com/Pixabay.com

Putin smatra da sistemi proučavaju i "poturaju" korisnicima ono što smatraju potrebnim, a čovek počinje da prihvata rešenja ne shvatajući da je pod kontrolom i da se njime upravlja.

- Te savremene informacione platforme sve više i više počinju da kontrolišu svest - izjavio je on.

Putin je takođe podsetio da je bitno poštovanje principa slobode govora prilikom praćenja sadržaja na internetu, kao i zaštita dece od štetnog sadržaja na društvenim mrežama:

- Naravno, treba da razmišljamo i o tome, na to treba nekako da reagujemo, istovremeno ne donoseći odluke koje bi ograničile ljudsku slobodu - slobodu izbora, slobodu govora. - izjavio je predsednik Rusije.

Autor: redportal.rs

#cenzura

#drustvene mreze

#putin

#rusija

#zabrana