Ne padajte na manipulacije

Gaslighting, nažalost, nije moda koju smo iznenada otkrili. Već, to je ponašanje kojem smo dali uslov, tako da mu možemo dati ime kada nam se dogodi. Zapravo, taj izraz potiče iz filma Gaslight (1944), u kojem muž manipuliše svojom ženom tako da veruje da ona zavara i da zamišlja stvari.

Dakle, ova definicija nema velike razlike kada govorimo o sadašnjosti. Psiholog-psihoterapeut Franzeska Karađijani objašnjava koren ovog ponašanja i objašnjava šta je gaslighting.

Foto: Unsplash.com

Psihološka manipulacija gaslighting-om je emocionalna i nezdrava metoda. Ljudi koji ga koriste pokušavaju da manipulišu drugima, jer obično nisu u mogućnosti da direktno traže ono što žele i trebaju. Tako pokušavaju da kontrolišu druge pomoću gaslighting-om. Ali važno je shvatiti da ova potreba za nametanjem drugima krije veliku ličnu nesigurnost, oni su obuzeti potrebom za superiornošću i odbijaju da preuzmu svoje odgovornosti.

Postoji mnogo različitih manipulativnih strategija, čiji je zajednički cilj da sve navedu ljude da preispituju sebe, svoju stvarnost, svoje pamćenje i / ili svoje misli. Upotreba manipulativnog ponašanja ima moć da iskrivi ono što neko govori, da kontroliše razgovor, da vam ulije krivicu i da stvori sumnje u vama.

U kojim situacijama se ono ispoljava?

U suštini, u bilo kojoj. Na poslu, u svim međuljudskim odnosima, čak i u odnosu roditelj-dete. Nažalost, to se može dogoditi i u medicinskim slučajevima, kada lekar ne rešava zabrinutosti pacijenta i veruje da su simptomi koje imaju jednostavno u njihovoj glavi.

Foto: Unsplash.com

Indikacije koje vam govore da vas neko spinuje:

Stalno se osećate zbunjeno i preispitujete se, teško vam je donositi jednostavne odluke, pitate se da li ste vrlo osetljivi, postajete asocijalni, neprestano se izvinjavate osobi koja vam vrši gaslighting, lažete prijatelje i porodicu da biste izbegli razgovor sa njima, osećate se bespomoćno i da nigde ne nalazite radost.

Postoji li način da se odvojite? Ono što se dešava poslednjih dana pokazuje nam da svi odrastamo u društvu straha, gde su tišina i tolerancija poželjniji od našeg mentalnog zdravlja. Dakle, vreme je da nađemo hrabrosti i snage da razgovaramo, posebno sa ljudima kojima verujemo, da se oslobodimo tereta.

Foto: Unsplash.com

Ako se gaslighting dogodi na poslu, vreme je da razgovarate sa nekim nadređenim, ali i sa osobom da biste ukazali na problem, jer to možda neće biti primetno ni drugima. Nađite snage za odlazak, čak i ako se to čini najtežom odlukom. Bilo da govorimo o toksičnom partneru, prijatelju koji manipuliše vama ili poslodavcu koji zloupotrebljava moć. Niste sami.

Autor: redportal.rs

#manipulacija

#psihologija