Pre 17 godina kada je jeromonah Varnava stigao u Kuveždin, u crkvi nije bilo krova, a umesto poda bila je zemlja.

Kako prenosi mitrovica.info, manastir Kuveždin se polako obnavlja i uređuje. Obnova manastira počela pre više od 20 godina kada je sazidan južni deo konaka u izvornom obliku. Narednih godina, obnovljena su dva zvonika, uređena je nova drenaža oko crkve i na istočnom krilu sazidani su novi konaci.

- Kompletno je osposobljen enterijer Crkve Svetog Save, rekonstruisan je ikonostas sa istim duborezom, kakav je bio prvobitni koji je radio čuveni duborezac Georgije Dević. Sve to smo uradili pomoću sačuvanih fotografija ovog ikonostasa. Manastiru je vraćeno 20 ikona, dela akademskog slikara Pavla Simića koji je oslikao i enterijer crkve. Tako je crkva dobila unutrašnji izgled kakav je imala pre miniranja i paljenja - rekao je za mitrovica.info Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

Kako se manastir obnavljao, tako se vraćao i monaški život. Pre 17 godina kada je jeromonah Varnava stigao u Kuveždin, u crkvi nije bilo krova, a umesto poda bila je zemlja. Sada, u manastiru ima 10 monaha i 8 iskušenika i svaki dan se održavaju službe i služe molitve.

- Boga molimo da završimo ovu svetinju i da počnemo ugošćavati vernike i hodočasnike. Manastir je nedavno dobio novo krilo dugo 90 metara. U njegovom prizemlju nalaziće se trpezarija, u kojoj ćemo moći da ugostimo i do 200 vernika, toaleti, magacini, ložionica. Na spratu su 22 kelije i svaka će imati podno grejanje i kupatilo. Na trećem nivou, odnosno potkrovlju, nalaziće se 17 soba za goste - rekao je iguman manastira, otac Varnava.

Manastir Kuveždin koji je prema predanjima osnovao despot Stefan Štiljanović i koji je posvećen Stefanu Nemanji i Svetom Savi, nalazi se na Fruškoj gori. Ono zbog čega je manastir Kuveždin važan jeste to što je u njemu napisana i ispevana Himna Svetom Savi, pod naslovom Pesn Svetitelju Savi i arhiepiskopu serbskome. Nažalost, manastir nema više podataka i tragova jer je arhiva izgorela tokom Drugog svetskog rata.

Za vreme rata, manastirske zgrade su bile teško oštećene, a manastir je bio opljačkan. Nakon rata, manastir je bio zapušten sve dok 1990. godine nije stavljen pod zaštitu spomenika kulture.

Na video-snimcima ispod možete pogledati dokumentarni film koji je posvećen obnovi ovog manastira, kao i kako izgleda obnova manastira Kuveždin. 👇🏻

IZVOR: YT / Jadranka Nanic Jovanovic

IZVOR: YT / Srbi Svome Svetom Savi

Autor: redportal.rs

#Fruška Gora

#Manastir Kuveždin

#manastir

#obnova