Povrede su bile teške, ali ljubav prema planinarenju je jača 💕

Bilećanka Ivana Tabaković, devojka o čijem su zdravstvenom stanju izveštavali i mediji u regionu pre pet godina, kada je pala sa zaleđene litice u provaliju prilikom planinarskog pohoda na Orjen, nikada se nije odrekla planinarenja.

Na planinu se vratila iste godine, a nakon uspešnog oporavka oprobala se i u drugim sportovima. Krajem prošle godine istrčala je i humanitarnu trku za pomoć svom sugrađaninu.

- Skoro je pet godina od događaja koji je imao snažan uticaj na moj i živote ljudi zahvaljujući kojima sam živa. Niko od nas, sigurno, nije znao kolike su mu granice izdržljivosti, koliko smo sposobni i snažni, a dokazali smo da jesmo nadljudski - priča Ivana za Srpskainfo prisećajući se ovog događaj.

Prizaje da se ne seća nijednog detalja tog 17. januara, kada je bila na ivici života i smrti.

- Povrede su bile teške, glava, prelomi, promrzline. Na bolničkom lečenju sam bila skoro mesec dana, ali ni u jednom trenutku nisam pomislila da ću odustati od planinarenja. Posebno mi je ostalo u sećanju kada me doktor podigao iz kreveta i rekao mi da hodam. Uz pomoć hodalice sam napravila tri koraka i vratila se u krevet, umorna, iscrpljena, bez imalo snage. To mi je bio potpuno nepoznat osećaj i tada sam rekla da tako ne može. Moje telo će mene slušati. Počela sam uz pomoć lekara i fizioterapeuta da vežbam. Bol sam ignorisala i svaki dan bila vidljivo bolja. Planini sam se ponovo vratila nakon pet meseci - priča ona.

Od malena je zaljubljena u prirodu, od kada je kao devojčica letne dane provodila u blizini Gacka, gde su njeni baka i deda imali katune. Prve planinarske korake počela je prije osam godina u trebinjskom Planinarskom društvu Vučji zub. S članovim ovog društva je obišla mnoge planine na Balkanu, a popela se i na vrhove Alpa.

Ivani su bliski i drugi sportovi; pliva, trči planinarske trke, a prošle godine je prvi put učestovovala u triatlonu na Boračkom jezeru. Ona već deset godina radi kao vaspitačica u bilećkom vrtiću i ističe da je njena ljubav prema prirodi toliko izražena da i djeca to osete i usvajaju. 

Autor: redportal.rs

#Ivana Tabaković

#Orjen

#Planinarenje

#planina