Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Srpskoj

Uzgoj industrijske konoplje dozvoljen je i na parcelama u Srpskoj, ali pod strogo kontrolisanim uslovima, te se pažljivo prati svaki korak proizvodnje, a ona nije dozvoljena licima koja su osuđivana zbog zloupotrebe droge.

U nedavno donesenom Pravilniku o uslovima za uzgoj industrijske konoplje detaljno je opisano koja se sva pravila moraju ispuniti za ovu proizvodnju.

Propisano je i koliko THC-a (psihoaktivne supstance) maksimalno može imati ova konoplja, a koja je proizvođačima interesantna, recimo, za proizvodnju vlakana, peleta i slično.

- Industrijska konoplja je konoplja (Cannabis sativa L.) čiji sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) u suvoj materiji biljke ne prelazi 0,2% i čija sorta je upisana u sortnu listu u skladu s propisima o semenu poljoprivrednog bilja - navedeno je u pravilniku koji je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Put do dobijanja dozvole za uzgoj ove konoplje je relativno lak. Industrijska konoplja, kako se navodi, može se uzgajati samo na osnovu odobrenja koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Odobrenje se izdaje za površinu od minimalno jednog hektara i važi jednu setvenu sezonu.

Zahtev za izdavanje odobrenja mogu podneti pravna lica, fizička lica i preduzetnici upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava. Uzgajivači podnose Ministarstvu zahtev najkasnije do 31. marta tekuće godine. Uz zahtev se prilaže i dokaz da podnosilac zahteva nije osuđivan za zloupotrebu droga.

Međutim, to nije kompletna procedura. Kada Ministarstvo da zeleno svetlo za uzgoj industrijske konoplje, a pre zasnivanja proizvodnje, uzgajivač mora imati račun o kupovini semena industrijske konoplje.

Uzgajivač kojem je Ministarstvo izdalo odobrenje prijavljuje zasnovanu proizvodnju najkasnije 15 dana od dana setve konoplje. Prijavu podnosi resornom ministarstvu, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove te MUP-u RS.

Po podacima resornog ministarstva, interesovanja za uzgoj industrijske konoplje ima. Recimo, prošle godine izdato je 11 takvih odobrenja na osnovu ranijeg pravilnika. Međutim, pandemija je zainteresovane uzgajivače sprečila da nabave seme, tako da nije došlo do realizacije tog plana, odnosno podizanja zasada.

Autor: redportal.rs

#Republika Srpska

#konoplja

#uzgoj