Plivanja za Časni krst danas neće biti u Podgorici, Baru i Nikšiću.

PODGORICA – Ovogodišnje obeležavanje praznika Bogojavljenje, u Crnoj Gori neće pratiti tradicionalno plivanje za Časni krst.

Plivanja za Časni krst danas neće biti u Podgorici, Baru i Nikšiću.

Protojerej-stavrofor Slobodan Jokić rekao je juče da u Nikšiću ove godine neće biti organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst, a zlatnik sa likom Isusa Hrista, koji se dodeljuje onome ko prvi stigne do Časnog krsta, biće dodijeljen zdravstvenim radnicima u tom gradu.

- Oni su prvi stigli do onoga Časnog krsta, prvi su bili i danas su na prvom mestu, tamo gde je veliko stradanje i tamo gde je velika potreba. Oni i danas nose taj Časni krst Gospodnji za sve nas i za one koji su oboleli od ove i drugih bolesti - rekao je Jokić.

Istakao je da su zdravstveni radnici u Nikšiću i u Brezoviku nesebično pokazali svoju ljubav prema bolesnima i svima dali primer kako se treba žrtvovati za bližnjega svoga, prenela je Srna.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vere.

Isusa Hrista je na reci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Autor: redportl.rs

#Bogojavljenje

#Crna Gora

#Plivanje za časni krst

#časni krst