Među 100 najboljih kadeta u svetu 😎

Pre nešto više od 3 godine mladi banjalučki šahista Maksim Savanović (15) se ozbiljno posvetio ovoj drevnoj igri, a danas je među 100 najboljih kadeta u svetu. Na rang-listi Svetske šahovske federacije (FIDE) Maksim u rapid šahu trenutno drži 63. mesto, dok je u blic šahu na 78. poziciji.

View this post on Instagram

A post shared by Maksim Savanovic (@maksimsavanovic)

IZVOR: IG / @maksimsavanovic

Član je Šah kluba Banjaluka. Iza sebe ima dosta zapaženih rezultata, među kojima ima i seniorskih poduhvata. Izdvajaju se 1. i 2. mesto na turniru Third Saturday u Novom Sadu 2019. godine i deljenje 3. mesta u konkurenciji 60 igrača u Veneciji 2018. godine. Maksim je uspešno igrao mečeve sa poznatim velemajstorima Milanom Vukićem, Elimirom Dizdarevićem i Mihaelom Oratovskim.

Uglavnom trenira sam ili uz pomoć oca, inače inter majstora Aleksandra Savanovića. Od trenera je radio sa argentinskim velemajstorom Federikom Perezom Ponsom i srpskim velemajstorom Nikolom Sedlakom. Šahovsku veštinu usavršava i sa igračima iz seniorske ekipe matičnog kluba.

Njegov omiljeni igrač je Bobi Fišer, koga ceni ne samo kao velikana šahovske igre već i kao specifičnu i originalnu pojavu u svetu šaha.

Autor: banjaluka.com / redportal.rs

#BANJALUKA

#Maksim Savanović

#kadeti

#šah

#šahista