Za one koji žele na more u Grčku

Peškiri, japanke, kupaći i – potvrda o vakcinaciji. Moguće je da će baš tako ove godine izgledati pakovanje za more, pre svega, u Grčku.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis uveren je da će vakcinacija protiv korone doneti preokret u turizmu, prilično pogođenom 2020. On je nedavno izjavio kako osobe koje budu primile vakcinu protiv korone pri ulasku u Grčku neće morati u karantin niti da se testiraju, već će potvrdu o vakcinaciji po potrebi pokazati u digitalnom obliku nadležnim organima. Većina evropskih zemalja učiniće isto i već se razgovara o uzajamnom priznavanju između zemlje polaska i odredišta.

- Nadležne grčke službe izdaće potvrdu u digitalnom obliku svakom vakcinisanom putniku, koju će pokazati bilo kojem organu, nacionalnom ili nekom drugom, kada to bude zatraženo od njih. Slično će biti i u većini zemalja, u Evropi i šire. Treba napomenuti, međutim, da se u sadašnjoj fazi na nivou Evropske unije vodi otvorena debata o tome kako će se sertifikati o vakcinaciji deliti između zemalja odredišta za odlazak turista, barem na evropskom nivou i šire - istakao je ministar.

Na pitanje šta će se desiti sa onima koji nisu vakcinisani, Teoharis je rekao da će to zavisiti od toka vakcinacije u zavisnosti od zemlje, ali i od toka bolesti u svakoj od njih.

Procenjujem da će na graničnoj kontroli sve ići dobro i bezbedno uz brze antigenske testove, koji su i jeftini i brzi, a u kombinaciji sa vakcinacijom značajnog procenta stanovništva

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz crvene zone moraju da imaju PCR test i putno osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici. Ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući.

Turisti iz žute zone moraju da imaju osiguranje i PCR test. Siva zona podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz zelene zone treba samo da imaju kovid osiguranje.

Autor: redportal.rs

#2021

#grčka

#koronavirus

#letovnje

#more

#pandemija