Najveća prosečna plata u oblasti finansija

U Republici Srpskoj najveća prosečna plata isplaćena je u novembru u oblasti finansijske delatnosti i osiguranja i iznosila je 1.438 KM, a najniža u građevinarstvu - 662 KM.

Prosečna plata nakon oporezivanja (neto plata) u Srpskoj isplaćena u novembru iznosila je 969 KM i veća je za pet KM u odnosu na oktobar, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Niske prosečne plate u novembru primili su radnici u delatnosti umetnosti, zabave i rekreacije 713 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima 759 KM, kao i radnici u delatnosti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosečna plata u novembru iznosila 741 KM. Niske plate dobili su i zaposleni u delatnosti saobraćaja i skladištenja 749 KM, kao i u trgovini 748 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Srpskoj u novembru je koštala 1.948 KM, a prosečna plata od 969 KM pokrivala ju je sa 49,73 odsto. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odeću i obuću, higijenu i negu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u novembru trošile za nabavku prehrane 727 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM. Nabavka obuće i odeće u prošlom mesecu koštala je 149 KM, higijena i nega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

Autor: redportal.rs

#FINANSIJE

#Prosečna plata

#Republika Srpska

#potročaška korpa