Dan Republike Srpske biće drugačiji nego prethodnih godina

Predstojeća proslava Dana Republike Srpske biće drugačija nego prethodnih godina zbog pandemije koronavirusa, zbog čega je i odlučeno da svečani defile bude na Vidovdan, praznik koji ima veliku simboliku i za Srpsku i srpski narod.

Sednica Odbora za proslavu Dana Srpske održana je krajem novembra i tada je već nagovešteno da taj dan naredne godine neće biti kao što je to bio slučaj ranije.

To je zvanično potvrdila je i predsednica Srpske Željka Cvijanović. Ona je za Radio Republike Srpske najavila da će u okviru Dana Srpske biti dodeljene i medalje, odlikovanja, a biće promovisan i film Koridor te svečana akademija, ali bez zvanica.

- Svečana akademija biće televizijskog tipa, namenjena svim građanima. Biće organizovan i svečani defile, ali ne za 9. januar, već za Vidovdan, 28. juna, zbog epidemiološke situacije - rekla je Cvijanovićeva.

Kako su za Glas Srpske u Palati Republike istakli, pripreme za Dan Republike Srpske traju i idućih dana biće više detalja o svečanoj akademiji, dok su iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih podvukli da su zadovoljni što će upravo na 9. januar - Dan Srpske biti promovisan film o proboju koridora.

Film o jednoj od najvažnijih i najbriljantnijih bitaka Vojske Republike Srpske je zajednički projekat vlada Srpske i Srbije. Koridor je kodni naziv za operaciju čiji je cilj bio uspostavljanje veze zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine s istočnim delom Srpske i sa Srbijom. Okidač za odluku bila je smrt 12 beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika jer je na snazi bila vazdušna blokada koju je uveo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Tadašnji komandant Prvog krajiškog korpusa Vojske RS general Momir Talić je tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu taktičke grupe jedan Novici Simiću izdao naređenje: "Hoću koridor do Vidovdana, pa makar bio kozja staza. Neću da deca umiru!" Tom naredbom, koja je ostala zapisana, pokrenuta je operacija Koridor. Proboj je trajao od 14. do 28. juna 1992. godine, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Srpske i Republike Srpske Krajine.

- Najbolji termin za prikazivanje filma je Dan Republike Srpske - 9. januar. To je i ranije dogovarano. Ta bitka bila je jedna od najsvetlijih bitaka Vojske Srpske kojom je spojen istok i zapad Srpske. S druge strane, odluka da svečani defile bude na Vidovdan nosi veliku simboliku. Kada povežemo proboj koridora i Vidovdan, te Dan Republike Srpske i defile, to ostavlja veliki trag u srpskom narodu i ima za nas veliku simboliku - istakao je za Glas Srpske direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Autor: redportal.rs

#9. januar

#Dan RS

#Republika Srpska

#Vidovdan

#defile