Dirljiva priča o prijateljstvu čoveka i psa

Nakon 10 dana traganja Đorđe Šinik je našao svog ljubimca - bernardinca Dinga, koji se izgubio na planini Volujak.

Ponovni susret je bio više nego dirljiv. Đorđe je planinar 20 godina, Dingo je kod njega 7 godina, ljubav se rodila od 1. dana, a potvrdila polovinom decembra.

Đorđe se 6. decembra peo na Volujak sa planinarima, sa njim je išao i Dingo. Bilo je loše vreme, sneg i led i pas je u jednom momentu zaostao.

- Pošto je krupan i ima velike šape nije propadao kroz sneg, bilo je hladno, a mi smo žurili da se vratimo u planinarski dom. Ostao je na jednom mestu, nije mogao zbog leda dalje. Odmah sam se vratio po njega nekoliko kilometra, bilo je maglovito i nisam ga mogao naći - priča Đorđe za Srpska info.

On kaže da je sutradan ponovo išao sa prijateljem, ali je opet bilo loše vreme, da su došli su otprilike do mesta gde je ostao, zvali ga, ali nije bilo uspeha.

- Onda smo se vratili u planinarski dom i tu čekali dva dana u nadi da će sići. Automobilom sam obilazio lokacije gde bi, eventualno mogao da siđe, od Čemerna i drugih mesta u gatačkoj opštini, obavestio sam i prijatelje  u Foči i na sve strane gde je bilo pretpostavke da bi se možda mogao pojaviti - priseća se Đorđe.

Priča je dobila srećan kraj 16. decembra na vrhu planine Volujak, na 2.336 metara nadmorske visine.

- To je bio 3. pokušaj. Prethodna 2 puta je bila magla, drugi put sam prošao možda 100 metara pored Dinga, ali ga nisam video, a on se nije odazivao od straha. Kada sam 3. put pokušao bilo je lepše vreme, otišao sam u planinarski dom, prespavao i ponovo otišao na vrh planine. Video sam tragove, zvao ga, od straha se nije odazivao, a u jednom momentu je samo digao glavu. Kad je shvatio da sam to ja skočio je i sreći nije bilo kraja - zavšava ovaj Gačanin svoju priču sa srećnim krajem.

Bernardinac može bez hrane da izdrži oko 15 dana, ali ne može bez vode, a upravo sneg i led su Dingu pomogli da preživi.

Autor: redportal.rs

#Gacko

#Republika Srpska

#Volujak

#pas

#Đorđe Šinik