Veliki planinarski podvig

Član Planinarskog društva Zelengora iz Foče Srđan Kulić ostvario je planinarski podvig, osvojivši za nepuna tri meseca svih 78 ucrtanih vrhova i kota na svih 12 planina u BiH viših od 2.000 m. n. v.

Ovaj 44-godišnji planinar i licencirani planinski vodič sa dve decenije planinarskog iskustva priča da su mu za cilj koji je zacrtao bila potrebna 23 izlaska na planinu.

Najniži vrh koji je savladao visok je 2.002, a najviši 2.386 metara.

Za malo vremena, pogotovo imajući u vidu da je u ovo doba godine dan kratak, prepešačio je ukupno 350 dužinskih km, pri tome savladavši visinske razlike od 500 do 2.000 metara, što je za svih 78 vrhova oko 25.000 metara.

Foto: Palelive.com

Sa automobilom je, da bi došao do početnih pozicija za uspon, prešao oko 5.800 km.

Planinske vrhove osvojio je na: Magliću, Volujaku, LJubišnji, Čvrsnici, Prenju, Vranici, Bjelašnici, Treskavici, Vranu, Cincaru, Leliji i Zelengori.

- Najviša planina Maglić ima jedan vrh i sam po sebi je težak, ali Prenj ima 11 vrhova i svi su teški, Čvrsnica ima 15 vrhova, a Volujak 16 i većina su teški za penjanje. Nekada bih za jedan dan popeo samo jedan vrh, a one lakše za jedan dan i po 10 vrhova koji su blizu jedan drugom - rekao je Kulić.

Iskusni fočanski planinar, koji je osvojio brojne vrhove po Evropi, od grčkog Olimpa, bugarske Musale, do Triglava u Sloveniji i planina u Crnoj Gori i Srbiji, poručuje da će napraviti samo kratak predah kako bi se odmorio nakon napornog zadatka, te da sa velikim nestrpljenjem očekuje nove planinarske izazove.

Autor: redportal.rs

#Foča

#Planinarenje

#Republika Srpska

#planina