Umesto istorije, učenici će učiti društvene nauke

Profesorka Simona Gruevska Madžoska, sa Instituta za makedonski jezik, reagovala je na prezentaciju Ministarstva prosvete i Biroa za razvoj obrazovanja koji najavljuju da neće biti posebnog predmeta istorije, ali da će se istorijske činjenice predavati u okviru predmeta Društvene nauke.

Profesor Gruevska Madžoska ističe da je neshvatljivo kako je moguće izučavati istoriju, građansko obrazovanje i geografiju iz jednog predmeta od prvog do devetog razreda osnovne škole.

- Skandalozna reforma osnovnog obrazovanja! Potpuno pogrešna koncepcija i eksperimentisanje sa učenicima! Ukinuta istorija kao predmet i smešta u grupu predmeta Društvene nauke! Bravo "bravo"! Šta drugo da kažem! - napisala je ona na svom Tviter profilu.

IZVOR: TW / @simonagrum

Ministarstvo prosvete i Biro za razvoj obrazovanja najavili su da će se istorijske činjenice od sledeće godine proučavati u okviru predmeta Društvene nauke, a ministarka Carovska na jučerašnjem onlajn konferenciji rekla je da je osnovno obrazovanje osnova obrazovanja i da zbog toga promene počinju od njega.

Osnovno obrazovanje je osnova obrazovanja i zato promene započinjemo upravo ovde. Novi koncept znači će više vremena u školi, manje predmeta, odnosno spajanje više predmeta u jedan, više interakcije između nastavnika i učenika i između samih učenika. Sve ovo zahteva maksimalnu posvećenost nastavnika koji će na kreativan i inspirativan način kroz nastavu i dodatne aktivnosti van nastave podstaći puni potencijal svakog deteta - rekla je Carovska.

Ništa nije sporno, najsavremenija praksa je spajanje predmeta istorije u društvene naukama, baš kao što su biologija i hemija integrisane u prirodne nauke, izjavila je ministarka obrazovanja i nauke Mila Carovska, nakon reakcija na društvenim mrežama da je predmet istorije ukinut.

Autor: redportal.rs

#Makedonija

#Nauka

#Skoplje

#istorija

#obrazovanje