Korak ka jačanju bilateralnih odnosa sa susedima i putu ka EU

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je da se na sledećoj redovnoj sednici ove institucije razmotri izveštaj Državne komisije za granicu BiH, s obzirom na to da je, kako smatra, pitanje razgraničenja sa susedima, jedno od važnijih za državu.

U skladu sa Poslovnikom o radu Predsedništva BiH, član Predsedništva BiH Denis Bećirović predložio je da se na predstojećoj redovnoj sednici Predsedništva BiH uvrsti i razmotri izveštaj Državne komisije za granicu BiH, u vezi sa državnim razgraničenjem između BiH i Srbije, sa predlogom konkretnih zaključaka, preneo je portal Klix.ba.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima BiH i Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici.

U tom kontekstu, pitanje zaključivanja ugovora o granici između dve suverene države, u skladu s principima mirnog rešavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obe države.

Bećirović ocenjuje da je jačanje dobrosusedskih odnosa i razvoj regionalne saradnje važan aspekt izgradnje stabilnosti i uspešnog pozicioniranja BiH na međunarodnoj ravni.

Ugovorno regulisanje pitanja državne granice između BiH i Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlašćenih komisija za granice dve države u njihova poslednja dva mandata.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je Ministarstvu spoljnih poslova BiH dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije na mišljenje, početkom marta 2019. godine. Ministarstvo spoljnih poslova BiH je dalo pozitivno spoljnopolitičko mišljenje shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali daljnji postupak s tim u vezi do danas nije nastavljen.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bi se, kako navodi, omogućila demarkacija državne granice između dve zemlje i potvrdilo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja.

Unapređenje bilateralnih odnosa BiH sa susednim zemljama za njega je od temeljne važnosti za stabilnost i ostvarivanje spoljnopolitičkih ciljeva BiH, naročito u odnosu na postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, saopšteno je iz Kabineta člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.

Autor: tanjug.rs

#Bosna i Hercegovina

#Bošnjački član Predsedništva

#Denis Bećirović

#granica

#predsedništvo bih