Dr Senad Begić upozorio da je gotovo izvesno da će u Crnoj Gori doći do masovnog obolevanja od morbila 👇🏻👇🏻

Begić je za podgoričku Pobjedu rekao da će do masovnog obolevanja doći zbog, kako je kazao, neadekvatno zaštićene dece, posebno među generacijama rođenim 2021. i 2020, doba godine koje pogoduje respiratornim infekcijama i činjenice da su u Crnoj Gori i okruženju već registrovani prvi slučajevi.

Istakao je da roditelji dece koja nisu adekvatno zaštićena od morbila, zaušaka i rubele imaju priliku da to učine tako što će se bez odlaganja javiti izabranom pedijatru i zakažu termin vakcinacije.

On je u opširnom intervjuu za podgorički dnevnik rekao da UNICEF posmatra imunizaciju iz perspektive prava deteta. To, kazao je, u suštini podrazumeva da UNICEF ne preporučuje sprovođenje imunizacija na bilo koji način koji bi bilo koje dete mogao diskriminisati ili mu uskratiti neko osnovno pravo, uključujući tu i veoma bitno pravo na obrazovanje.

- Preporučujemo da roditelji dobiju sve neophodne informacije kako bi bili osnaženi i shvatili značaj vakcina, tako da oni postanu zastupnici i traže vakcine koje su neophodne za decu i njih same u kalendaru imunizacije svoje zemlje, te da postupaju u skladu s propisima koji se odnose na imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju - rekao je Begić.

Autor: Tanjug

#Crna Gora

#male boginje