Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će učestvovati, u okviru Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u panelu Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu.

Panel će moderirati predsednik WEF Borge Brende, a pored Vučića učestvovaće i drugi lideri iz regiona, kao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i član Izvršnog komiteta, direktor Svetskog ekonomskog foruma za Evropu, Evroaziju i Srednji istok Mirek Dušek.

Pored predsednika Vučića, govoriće i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto.

Kako je najavljeno, prisustvovaće i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Takoće, na sastaku će biti i potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, ali i Aleksander Šalenberg, savezni ministar za evropske međunarodne poslove Austrije i Mikulaš Bek i ministar evropskih poslova Češke, Ignacijo Kasis, ministar spoljnih poslova Švajcarske.

Na satanku će biti i Bernar Emije, generalni direktor za spoljnu bezbednost u Ministarstvu odbrane Francuske, Odil Fransoa Reno Baso, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj i Ahim Štajner, administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Vučić će imati posle toga i poseban sastanak sa Borjanom Krišto.

Predsednik Srbije će na kraju trodnevnog učešća na WEF-u u Davosu učestvovati i na panelu Widening Europes Horizons - Kako nova Evropska politička zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena.

Panel će, kako je najavljeno, moderirati Đamil Anderlini, glavni i odgovorni urednik portala Politiko za Evropu, a panelisti će, pored Vučića, biti i Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Irske Leo Varadkar.

Autor: pink.rs

#Davos

#Vučić