Prethodno je služena liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Oslu i osveštan slavski kolač

U Oslu je danas proslavljen Dan Republike Srpske, a u besedi održanoj na svečanoj akademiji posebno je naglašena potreba očuvanja identiteta srpske dece koja sa roditeljima žive u Norveškoj.

U muzičko-poetkoja su recitovala rodoljubive pesme, saopšteno je iz Odbora za proslavu Dana Republike Srpske u Oslu, a prenela je Srna.

Predstavnici Odbora i Ambasade Srbije položili su cveće na centralni spomenik u Aleji saveznika za 2.368 žrtava, uglavnom Srba iz Jugoslavije, koje su norveški i nemački nacisti ubili tokom Drugog svetskog rata.

Prethodno je služena liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Oslu i osveštan slavski kolač.

Proslavi Dana Republike Srpske, uz ostale goste, prisustvovali su univerzitetski profesor istoričar Bjern Ditlef Nistad i otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Norveškoj Isidora Đorđević.

Republika Srpska danas proslavlja 9. januara – Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Autor: Tanjug

#Dan Republike Srpske

#norveška

#oslo