Kako se približava 9. januar, datum kada Srpska slavi Dan Republike Srpske tako rastu pritisci na ovaj praznik iz Federacije BiH i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Poslednji u nizu, nakon najava protesta raznoraznih udruženja iz Federacije BiH u Sarajevu, a koji je uzeo na zub Dan Republike je i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, koga u Republici Srpskoj ne priznaju, jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN. Komentarišući najavljene javne proslave toga dana u RS, Šmit je u izjavi objavljenoj na portalu OHR naveo da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke s Ustavom BiH i, kako kaže, jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati na celoj teritoriji BiH. Dakle, obeležavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštovanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH, naveo je Šmit.

Ustavni sud BiH, dodao je Šmit, u svojoj odluci je istakao da izbor 9. januara kao datuma za obeležavanje Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja koje može doprineti jačanju kolektivnog identiteta kao vrednosti koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštovanju različitosti kao osnovnih vrednosti modernog demokratskog društva.

Šmit smatra da svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH. Dejtonski mirovni okvir zahteva međusobno poštovanje i razumevanje. Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici treba da povezuju, a ne da dele ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine, naveo je Šmit.

On poručuje i da prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumevanju i pomirenju, što zauzvrat zahteva uvažavanje pravnih činjenica. Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Zato se nazivaju zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum postavio je temelje za miran razvoj i on se mora poštovati, naveo je Šmit.

Iz Republike Srpske, međutim, poručuju drugačije. Ta Republika Srpska ima svoj Dan Republike, on je 9. januar i nastaviće da ga obeležava, kategoričan je Milorad Dodik.

Istakao je da povodom toga iz drugog entiteta može da protestuje ko i koliko hoće, ali na teritoriji Federacije BiH, dok će se, ako planiraju bilo šta da intervenišu na prostoru Srpske, suočiti sa republičkim zakonima i odgovarajućim merama.

Republika Srpska je na prostoru cele Republike suverena. Ona ima pravo da donosi odluke kako smatra da treba. Ovaj put smo odlučili ovako i mogu da protestuju koliko god hoće, jasan je Dodik.

Podsetio je da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, pre bilo kakvih stradanja u BiH. Sama činjenica da smo Dan Republike proslavljali 20 i nešto godina bez ometanja govori o tome da je to politički motivisana odluka o zabrani. Tu odluku ne možemo i nećemo prihvatiti i već je ne prihvatamo nekoliko godina. To je doprinelo našoj homogenizaciji i okupljanju oko 9. januara, pojasnio je Dodik.

Ako su nešto hteli da učine, kaže on, onda su samo učinili da je narod homogenizovan i da živi 9. januar kao datum našeg postojanja. On je napomenuo da je Republika Srpska stvorena pre sukoba, u relativnom miru, u vreme velikih političkih tenzija, raspada bivše Јugoslavije i rata u Hrvatskoj koji je već ukazivao na koji način se odnose prema Srbima.

Prema tome, apsolutno je razumno ono što činimo. Ne želimo nikog da iritiramo, oni se samoiritiraju. Njima nije sporan samo 9. januar, njima je sporno postojanje Republike Srpske. Kako se oni odnose prema tome, to je njihov problem, zaključio je Dodik.

Autor: Redportal