Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela.

Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom. Međutim, vi ste ih već skoro sve probali i nijedan nije zadovoljio ono što tražite od kiselog kupusa? A vi samo želite kiseli kupus koji sve do proleća ima lepe čvrste glavice? Onda ste na pravom mestu jer Agromedia sa vama deli čak 2 proverena recepta za kiseljenje kupusa koji može da izdrži celu zimu (ako ga ne pojedete pre kraja sezone)!

Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom – pačetinom, guščetinom, piletinom, svinjetinom, junetinom, ovčetinom, kolenicom, mlevenim ili suvim mesom ili koskama, sa povrćem ili bez, klot ili sa testeninom…) i neizostavna sarma.

Kiseli kupus – kilogram soli na 30kg kupusa

Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima.

Osim kupusa potrebno je:

- Kilogram soli na 30kg kupusa

- Gušća pamučna krpa

- Kamen ili tegla zapremine 1,5l

Priprema kiselog kupusa:

- Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure.

- Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.

- Naliti vodu dva prsta iznad kupusa.

- Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač.

- Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode.

- Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena.

- So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.

- Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.

Kiseli kupus – na 40 litara vode 1,6kg soli

Pored kupusa, neophodno je:

- 1,6kg soli na 40l vode

- Tanka pamučna krpa

- Kamen ili tegla zapremine 1,5l

Kiseljenje kupusa:

- Oprane i očišćene glavice kupusa, na čijem je korenu zasečen krst ili je nožem napravljeno udubljenje, slagati u buriće.

- U veću posudu sipati so, preliti vrućom vodom i sačekati da se otopi.

- Sipati vodu sa solju preko kupusa i dodati sveže vode po potrebi.

- Pokriti tankom pamučnom krpom.

- Preko kupusa staviti pritiskač i kamen ili teglu i zatvoriti bure.

- Na početku povremeno dolivati vodu, po potrebi.

- Ukoliko je potrebno – dolivati vodu. Pritiskati s vremena na vreme (na dva do tri dana) i tada ispirati kamen i krpu, a ako koristite teglu, potrebno ju je isprati spolja.

Autor: Agromedia.rs / Negoslava Stanojević

#hrana

#kiseli kupus

#zdravlje