Postoji nebrojeno mnogo recepata i načina stavljanja kupusa u buriće i kace. Svima je zajedničko to da se kupus ređa, soli i naliva vodom. Međutim, vi ste ih već skoro sve probali i nijedan nije zadovoljio ono što tražite od kiselog kupusa? A vi samo želite kiseli kupus koji sve do proleća ima lepe čvrste glavice? Onda ste na pravom mestu jer Agromedia sa vama deli čak 2 proverena recepta za kiseljenje kupusa koji može da izdrži celu zimu (ako ga ne pojedete pre kraja sezone)!
Kiseli kupus je tradicionalna zimska salata na srpskoj trpezi i namirnica od koje se spremaju nadaleko čuvena zimska srpska jela, kao što su podvarak (bez mesa i sa mesom – pačetinom, guščetinom, piletinom, svinjetinom, junetinom, ovčetinom, kolenicom, mlevenim ili suvim mesom ili koskama, sa povrćem ili bez, klot ili sa testeninom…) i neizostavna sarma.
Kiseli kupus – kilogram soli na 30kg kupusa
Prema tom receptu kupus se tradicionalno kiseli u mnogim pirotskim domaćinstvima.
Osim kupusa potrebno je:
- Kilogram soli na 30kg kupusa
- Gušća pamučna krpa
- Kamen ili tegla zapremine 1,5l
Priprema kiselog kupusa:
- Glavice kupusa očišćene od površinskog sloja listova oprati, zarezati krstić na korenu i ređati ih u bure.
- Nekoliko glavica kupusa preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi se zaglavile, odnosno čvrsto stajale.
- Naliti vodu dva prsta iznad kupusa.
- Staviti preko kupusa drveni ili plastični pritiskač.
- Preko pritiskača staviti kamen ili teglu punu vode.
- Raširiti krpu i na nju staviti potrebnu količinu soli, uviti je i staviti pored kamena.
- So će se polako otapati i padati do dna, tako da nije potrebno pretakanje rasola.
- Zatvoriti bure i povremeno kontrolisati količinu vode nekoliko dana. Dolivati vodu po potrebi, da glavice kupusa ne budu van vode. Pritom ispirati kamen, a ukoliko se koristi tegla, obavezno je oprati spolja.
Kiseli kupus – na 40 litara vode 1,6kg soli
Pored kupusa, neophodno je:
- 1,6kg soli na 40l vode
- Tanka pamučna krpa
- Kamen ili tegla zapremine 1,5l
Kiseljenje kupusa:
- Oprane i očišćene glavice kupusa, na čijem je korenu zasečen krst ili je nožem napravljeno udubljenje, slagati u buriće.
- U veću posudu sipati so, preliti vrućom vodom i sačekati da se otopi.
- Sipati vodu sa solju preko kupusa i dodati sveže vode po potrebi.
- Pokriti tankom pamučnom krpom.
- Preko kupusa staviti pritiskač i kamen ili teglu i zatvoriti bure.
- Na početku povremeno dolivati vodu, po potrebi.
- Ukoliko je potrebno – dolivati vodu. Pritiskati s vremena na vreme (na dva do tri dana) i tada ispirati kamen i krpu, a ako koristite teglu, potrebno ju je isprati spolja.
RECEPT: Pita gužvara na turski način 👩🏻🍳
Za šta se sve može koristiti OMEKŠIVAČ? 🧴
Šta se dešava u organizmu kada JEDETE PREBRZO 🍔🍕🍟🍩🍫
Autor: Agromedia.rs / Negoslava Stanojević