Ambasadori su u pismu naveli da su zbunjeni trenutnim pristupom SAD prema Srbiji i kažu da očekuju da se on promeni.

- Zabrinuti smo zbog nedavnih događaja koji posebno prete (tzv.) Kosovu. (tzv.) Republika Kosovo ima za cilj da bude primer demokratije i zaštite ljudskih prava na Zapadnom Balkanu i da obezbedi mir, bezbednost i stabilnost u regionu. Međutim, ovi ciljevi i mir u regionu su i dalje ugroženi. Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije na severu Kosova kao ozbiljne pretnje miru i stabilnosti u čitavom regionu - navodi se u pismu upućenom Bajdenu.

Savet ambasadora je, između ostalog, napisao da uprkos naporima Prištine da smiri situaciju, život na severu Kosova i Metohije i dalje je opasan i nebezbedan.

- Uprkos naporima Vlade (tzv.) Kosova da ublaži situaciju i smanji tenzije, život u tom delu (tzv.) Kosova i dalje je opasan i nebezbedan - pišu u pismu Bajdenu, i optužuju Srbiju da je "predstavnik Rusije“.

Ambasadori su u pismu naveli da su zbunjeni trenutnim pristupom SAD prema Srbiji i kažu da očekuju da se on promeni.

- Ostajemo zbunjeni kontinuiranom samozadovoljstvom sa kojim se Sjedinjene Države i EU odnose prema Srbiji i nadamo se da ćemo videti preispitivanje vašeg pristupa u korist pristupa koji Beograd smatra odgovornim. Retorika koju sada koristi srpsko rukovodstvo u Beogradu podseća na prošlost kojoj se ne sme dozvoliti da se ponovi. Ponavljaju se scenariji koje je Miloševićev režim koristio tokom 1990-ih protiv ostatka Jugoslavije - navodi se između ostalog u pismu.

Savet ambasadora je zatražio od Bajdena da obrati pažnju na situaciju na severu Kosova i Metohije i zamolio ga da izvrši pritisak na Srbiju da ukloni barikade.

- Zato, gospodine predsedniče, tražimo vašu pažnju na situaciju koja se razvija, da se pritiskom na Srbiju i njene saveznike na severu (tzv.) Kosova stvori bezbedno okruženje da uklone sve prepreke i blokade i omoguće brz normalan povratak, uslove koji bi olakšao napredak u dijalogu koji vodi EU - zaključuje se u pismu.

Autor: Novosti.rs / Kosovo online

#Kosovo

#bajden