Ministar odbrane navodi da je Grčka maltretirala turske avione koji učestvuju u NATO vežbama

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da je vreme da NATO kaže ''stop'' grčkoj ''drskosti'', jer ta zemlja, kako je rekao, nastavlja sa eskalacijom tenzije agresivnim akcijama i retorikom.

Akar je u svom obraćanju na sastanku Ministarstva odbrane, rekao da ''uprkos našem dobronamernom pristupu, Grčka nastavlja da provocira i eskalira tenzije''.

Pozivajući se na saopštenje Turske od prošle sedmice, u kojem je navedeno da je nekoliko grčkih borbenih aviona nenajavljeno pratilo turske avione koji su leteli preko Egejskog mora prema Turskoj, kao i da su im ometali radarski signal, on je naveo da je Grčka prošle sedmice ''maltretirala'' turske avione koji učestvuju u NATO vežbama.

- Taj neprijateljski stav jasno pokazuje da je Grčka postala toliko arogantna da zanemaruje osnovne principe i vrednosti NATO - rekao je.

Komentarišući kandidature Švedske i Finske za prijem u NATO, Akar je rekao da Turska od te dve zemlje očekuje da ''ispuni obaveze koje su potpisale u Madridu, a to je smanjenje njihove podrške teroristima i uklanjanje ograničenja koja su nametnuli Turskoj na listi za ekstradikciju.

Ministar odbrane je rekao da Ankara radi na ''poboljšanju pristupa naših američkih kolega'', ali i da očekuje ''pozitivan i konkretan'' zaključak o prodaji i modernizaciji aviona iz Vašingtona.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Turska

#grčka