Srpskim jezikom govori relativna većina stanovnika

U Crnoj Gori bi se na popisu, ako bi bio sada sproveden, kao Srbi izjasnilo 37,2 odsto anketiranih građana, a da govori srpskim jezikom izjasnilo bi se 48,6 odsto.

Crnogoraca bi bilo 48,3, a da govori crnogorskim jezikom izjasnilo bi se 36,1 odsto građana, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koje je danas predstavljeno podgoričkim medijima.

Prema istim podacima Bošnjaka bi bilo 8,3, Albanaca 4,5, a muslimana 3,9 odsto.

CG ide u pogešnom pravcu, Đukanović ocenjen ocenom 2,35

Da Crna Gora ide pogrešnim putem smatra 42,6 odsto građana, njih 27,6 misli da je država na pravom putu, dok oko 29,7 odsto građana ne može da proceni kojim putem se kreće država, rezulati su najnovijem istraživanja Centra za demokratiju i ljuska prava (CEDEM).

U istraživanju na temu Političko javno mnjenje Crne Gore, učinkom vlade Dritana Abazovića veoma nezadovoljno 28,9 odsto građana, uglavnom nezadovoljnih je 23,9 odsto, dok je 26,3 odsto njih uglavnom zadovoljno, dok 16,7 nema stav.

Samo je 4,2 odsto građana, veoma zadovoljno učinkom 43. vlade, koja je u tehničkom mandatu.

Istraživanje je pokazalo i da građani najviše poverenja imaju u sistem obrazovanja, policiju i Misiju EU, a najmanje u vladu, političke partije i nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

A ako bi naredne sedmice u Crnoj Gori bili održani parlamentarni izbori Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila bi 27,7 odsto i tako ponovo ostalo pojedinačna najuticajnija stranka.

Pokret Evropa sad (PES) 15,2 odsto, Demokratski front (DF) 14,2 odsto, Demokratska Crna Gora (DCG) 13,1 odsto, Građanski pokret (GP) URA 4,9 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje CEDEM-a.

Na šestom mestu nalazi se Bošnjačka stranka (BS) sa 4,1 odsto, sledi Socijaldemokratska partija (SDP) sa 3,3, Socijalistička narodna partija (SNP) sa 3,2 i Socijaldemokrate (SD) sa 2,9 odsto, pokazatelji su drugog istraživanja ove godine, koji su danas predstavljeni medijima.

Prema istim podacima lider proletos osnovanog Pokreta Evropa sad Milojko Spajić je sa ocenom 2,6 najbolje ocenjeni crnogorski političar.

Na drugom mestu je zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović sa ocenom 2,51, a na trećem predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić sa prosečnom ocenom 2,41.

Prdsednik Crne Gore Milo Đukanović je na četvrtom mestu sa ocenom 2,35, dok je na petom premijer Dritana Abazović sa prosečnom ocenom 2,19.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Crna Gora

#popis