On je dodao da Mađarska nije ništa korumpiranija od drugih evropskih država

Mađarska vlada ima za cilj da izbegne recesiju sledeće godine i želi da spusti inflaciju na jednocifren iznos do kraja 2023, izjavio je danas premijer Viktor Orban.

- Najvažnija stvar je da ostanemo izvan rata, da izbegnemo evropsku recesiju, da mađarska ekonomija raste sledeće godine…i da inflacija na godisnjem nivou bude jednocifrena na kraju 2023. - rekao je Orban na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Mađarski premijer je naveo da će njegova vlada, koja je osvojila četvrti uzastopni mandat u aprilu 2022, zadržati postojeći sistem ograničenja cena struje za domaćinstva dogodine, iako je ukupan trošak države za energiju, zbog rasta cena, skočio sa 7,0 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi evra ove godine.

Takođe je saopštio da će vlada narednih dana finalizirati sporazume sa Evropskom unijom o finansiranju, pošto je ranije ovog meseca postigla dogovor o oslobađanju zamrznuti sredstava iz evropskih fondova ako Budimpešta ispuni uslove dogovorene s Briselom u sporu oko vladavine prava i suzbijanja korupcije.

Orban je dodao da Mađarska nije ništa korumpiranija od drugih evropskih država.

Mađarski lider se, ocenjuje Rojters, suočava s najvećim izazovima od dolaska na vlast 2010, jer privredni rast usporava, kamatne stope mađarske centralne banke su najviše u EU, a predviđa se da će narednih meseci inflacija dostići oko 26-27 odsto na godišnjem nivou.

Orban je takođe najavio da će njegova vlada odobriti poreske olakšice ženama ako odluće da do 30-te godine imaju decu, čime se proširuju prethodno uvedene poreske olakšice za mlade životne dobi do 25 godina.

Autor: Tanjug

#Mađarska

#cilj vlade

#inflacija

#viktor orban