Ustavna pozicija Republike Srpske neće biti dodirnuta

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska, nakon što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU, mora naći način da definiše svoju poziciju prema EU, ali da ustavna pozicija Srpske neće biti ugrožena.

"Mi smo deo jedne političke opcije i biće tu izazova, naravno. Mnogo toga se menja, ali ustavna pozicija Republike Srpske neće biti dodirnuta", rekao je Dodik za Srnu.

Podsetio je da je ono što se godinama slušalo u vezi sa evropskim putem naprasno promenjeno, pre svega dodeljivanjem kandidatskog statusa Ukrajini.

Osvrćući se na potpisivanje smernica, načela i ciljeve u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH sa HDZ-om i bošnjačkim strankama "osmorke", Dodik, koji je i lider SNSD-a, potvrdio je da će Republici Srpskoj u Savetu ministara pripasti četiri ministarska mesta, a Federaciji BiH šest i dodao da su neka mesta već raspoređena.

"Što se tiče ostalog, u samim smernicama stoji puno uvažavanje ustavnog poretka, a to je osnov celog dogovora. Tu niko ne treba biti nezadovoljan. Moramo se vratiti legitimitetu koji daje Ustav i ništa više", ocenio je Dodik.

On je napomenuo da su se politički partneri time rukovodili i da je važno da se ide dalje.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na KiM, Dodik je istakao da se apsolutno vidi da to nije samo nešto što sprovodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nego i stranci.

"Tu su, pre svega, Britanci, Amerikanci, Kvinta, Nemci koji su uporno lagali i pokušavali da slome volju i otpor Srbije, pre svega Srba na Kosovu", rekao je Dodik.

On je konstatovao da pitanja moraju biti postavljena na pregovarački nivo, a ne da to bude samo traženje podaništva od Srba, što se, poručio je, nikada neće dogoditi.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Dodik