Ujedno joj je i pretio smrću, ali i da će nauditi njenoj porodici i partneru

U Hrvatskoj se, već pune dve nedelje, na poternici nalazi 29-godišnji muškarac, navodno sin uglednog bračnog para (majka mu je poznati hrvatski sudija, piše Jutarnji), protiv kojeg je nedavno Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podignulo optužnicu zbog osnovane sumnje da je u dva navrata silovao devojku prema kojoj se šest godina nametljivo ponašao, a na sve joj je i protivpravno oduzeo slobodu.

Ipak, uprkos vrlo teškim optužbama, kao i kršenju izrečene sudske mere zabrane približavanja devojci, sud dvaput nije prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi istražni zatvor. Sad je u bekstvu.

Prema optužnici, okrivljeni 29-godišnjak, s kojim je devojka ranije neko vreme bila u vezi, krivična dela na njenu štetu činio je od septembra 2015. pa sve do decembra prošle godine. Izrečena sudska mera zabrane približavanja i kontaktiranja žrtve, koja mu je izrečena na početku istrage, imala je minimalan, ako ikakav učinak.

Naime, kako proizlazi iz optužnice, okrivljeni je 28. septembra ove godine u tramvaju, uprkos sudskoj meri, prišao devojci. Iz njene prijave kao i snimka videonadzora iz tramvaja vidljivo je da je osumnjičeni žrtvu uočio u tramvaju, da joj je prišao i rekao: "Šta se i dalje ljutiš na mene? Hoćemo na kafu ili kebab?"

Devojka je, navodi Jutarnji, prestravljeno odmah nazvala policiju i rekla šta se događa u tramvaju broj 11, a ti njeni navodi, kao i ono što je usledilo, potvrđeni su snimkom nadzornih kamera na kojoj se vidi kako optuženi sve vreme ne skida pogled sa nje te joj prilazi i stoji pored, na udaljenosti od nekoliko centimetara, i to punu 71 sekundu.

Obraća joj se iako ona od njega okreće glavu i razgovara na mobilni nakon čega seda na stolicu dva metra dalje i tu nastavlja de gleda devojku i smeje joj se u lice. Ona nakon toga izlazi iz tramvaja, a policija ponovno interveniše tako da je tužilaštvo, zbog kršenja prethodno određene mere opreza, za 29-godišnjaka ponovno predložilo istažnom sudiji Županijskog suda u Zagrebu njegovo pritvaranje.

Međutim, sudija je taj predlog odbio. Tužilaštvo se žalilo, ali je vanraspravno veće Županijskog suda odbilo žalbu smatrajući da je sudija doneo pravilnu odluku.

- Sudija istrage tako ispravno utvrđuje da konkretni događaj od 28. septembra 2022. do kojeg je došlo slučajnim susretom u sredstvu javnog saobraćaja (tramvaju) u frekventno doba dana i uz prisutnost većeg broja putnika, pri čemu nema pouzdanih dokaza koji bi potvrđivali da je okrivljeni pratio oštećenu, nije takvog karaktera i intenziteta da bi određivanje istražnog zatvora bilo nužno - obrazložilo je između ostalog vanraspravno veće u odluci od 4. novembra.

U međuvremenu je krajem oktobra tužilaštvo ponovno, u sklopu tada podignute optužnice, predložilo da mu se odredi istražni zatvor. Taj je predlog došao pred novo sudsko veće koje je, pak, došlo do drugačijeg zaključka.

Na sednici održanoj 9. novembra odlučeno je da 29-godišnjak ipak mora u istražni zatvor. Međutim, iza rešetaka još nije završio jer ga policija nije pronašla ni na jednoj dostupnoj adresi, pa je za njim 28. novembra raspisana poternica koja do danas nije realiziovana.

Jutarnji navodi i da je, prema optužnici 29-godišnjak žrtvu zvao na telefon stotinu puta dnevno i slao joj isto toliko poruka. Iako je blokirala njegove pozive, on je menjao telefonske brojeve, a usput je uznemiravao i njene roditelje, prenosi Telegraf.

Ujedno joj je i pretio smrću, ali i da će nauditi njenoj porodici i partneru. Često je znao da stoji i pod njenim prozorom i osluškuje i gleda šta radi u stanu, na prozor joj je bacao kamenje, ispred kuće joj je trubio sirenom, a usto joj je u stanu krišom stavio uređaj za prisluškivanje a u knjigu na polici ispod televizora stavio je kameru.

Jednom prilikom joj je vozilo namazao izmetom i natrpao ga smećem. Situacija je postajala sve bezizlaznija za nju tako da je devojka u više navrata, pristajala da se sastane sa njim u nadi, smatra tužilaštvo, da će on zaista da prestane s tim ludilom. Međutim, umesto toga ju je u nekoliko navrata fizički i polno zlostavljao, a na kraju ju je i zatočio u stanu, nakon čega se uključila policija.

Autor: Jutarnji / Telegraf

#optuznica

#silovanje

#sin

#sud

#sudija